Nikki Haley: – Palestinerne kan ikke kreve «rett til retur» til dagens Israel

USAs FN-ambassadør avviser det palestinske kravet.

Nikki Haley. (Foto: Daniel Huizinga, flickr)
USAs FN-ambassadør Nikki Haley mener palestinerne kan glemme å ha en rett til retur. (Foto: Daniel Huizinga, flickr)

USAs FN-ambassadør Nikki Haley avviser det palestinske kravet om «rett til retur» til dagens Israel og mener det er noe palestinerne «kan glemme».

Den såkalte «rett til retur» er et av de vanskeligste temaene i den israelsk-palestinske konflikten. Palestinerne krever at alle etterkommerne til 1948-flyktningene skal ha «rett til å vende tilbake» til sine tidligere eiendommer i det som i dag er Israel. Anslagene på hvor mange som skal ha denne «retten», varierer fra ca. 5 millioner opp til 11 millioner mennesker.

Dersom Israel skulle bli presset til å akseptere en «tilbakevending» for millioner av palestinere, vil det bety slutten for Israel som en stat med jødisk flertall og identitet. To millioner av Israels drøyt åtte millioner innbyggere er arabere. Israel vil da bli en arabisk og muslimsk stat.

Derfor blir kravet kontant avvist av Israel. Nå sier Haley at også Trump-administrasjonen kan komme til å offisielt avvise det palestinske kravet.

– Vi har helt nødt til å se på retten til retur, sa Haley nylig i et møte med Foundation for the Defense of Democracies, en tankesmie med tilknytning til Israel, skriver nettavisen Times of Israel.

Det er ventet at Trump-administrasjonen snart vil komme med sin plan for å forsøke å skape fred mellom Israel og palestinerne. Da vil «retten til retur» naturlig nok være et av de store stridstemaene.

På møtet til tankesmien antydet Haley at Det hvite hus vil komme til å avvise «rett til retur» som en del av en endelig fredsavtale.

Også Norge bør avvise palestinerne krav. Dette kravet har bidratt kanskje mer enn noe annet til å kjøre tidligere runder av forhandlinger i grøften.

Ingen av de andre flyktninggruppene fra tiårene etter andre verdenskrig har fått noen tilbakevendingsrett. Ta Kypros som ett av mange eksempel. Da Tyrkia okkuperte Nord-Kypros i 1974, flyktet ca. 200.000 gresk-kyprioter sørover til sine etniske landsmenn, mens ca. 50.000 tyrkisk-kyprioter flyktet nordover. I 2004 avgjorde FN og EU at de gresk-kypriotiske flyktningene ikke har noen «rett til å vende tilbake». Det hadde gått for lang tid. Det kan ikke være noen særregler for palestinerne, som flyktet 26 år tidligere.

Det hører med i bildet at flere jøder har flyktet fra arabiske land, de fleste til Israel, enn arabere fra Israel. Skal det palestinske flyktningproblem løses, må det løses som alle andre flyktningproblemer i verden. De må enten få bosetning og alle rettigheter i de arabiske land hvor de er spredt, i en framtidig palestinsk stat eller i tredje land.

Unge og gamle i en leir for palestinske flyktninger i Jordan. (Foto: US Aid / Flickr)
Unge og gamle i en leir for palestinske flyktninger i Jordan. (Foto: US Aid / Flickr)
Forrige artikkelIsrael går inn i sitt sjette år med tørke
Neste artikkelBli inspirert av David Weinberg
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.