Saeb Erekat: – Abbas sa nei til 100 % av Vestbredden og et delt Jerusalem

Her er informasjon som NRK og NTB ikke kommer til å gi deg.

Saeb Erekat: - Israel tilbød mer enn 1967-landområdene. (Skjermdump fra PA TV 1. desember 2018.)
Saeb Erekat: - Israel tilbød mer enn 1967-landområdene. (Skjermdump fra PA TV 1. desember 2018.)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

President for palestinske selvstyremyndigheter, Mahmoud Abbas, har tidligere fortalt åpent at han avviste en tilnærmet full israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden i de hemmelige fredsforhandlingene med Israel i 2007 og 2008. Områdene av Vestbredden som Israel ville beholde skulle kompenseres med landområder andre steder. Dette må du huske hver gang du hører om Israels okkupasjon og mangel på vilje til tostatsløsning, for store norske medier fortier dette helt eller nesten fullstendig.

Så sent som 1. desember 2018, i et intervju med den offisielle palestinske tv-stasjonen PA TV, bekreftet palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat dette på stort detaljnivå. Palestinerne ble tilbudt

  • en stat større i arealet enn nettoarealet av Vestbredden og Gaza-stripen.
  • kontroll over de arabiske bydelene av Jerusalem
  • tilbakevending av 150.000 flyktninger inn i Israel.

Abbas sa nei.

Her er hva Erekat sa ord for ord:

«Jeg hørte [daværende Israels statsminister] Olmert si at han tilbød [Abbas] 100 % av landområdet til Vestbredden. Dette er sant. Jeg er vitne til det. Han [Olmert] viste et kart [til Abbas] og sa: ‘Jeg vil [at Israel skal] ha 6,5 prosent av Vestbredden og jeg vil gi [palestinerne] 6,5 prosent av 1948-området [landområder i Israel] til gjengjeld.’ [Olmert] sa til Abbas: ‘Landområdet til Vestbredden og Gaza-stripen før 4. juni 1967 var 6.235 kvadratkilometer. Erekat sier [Erekat sa til Abbas]: ‘Det er 50 kvadratkilometer av ingenmannsland i Jerusalem og Latrun.’ Vi vil dele dem mellom oss, så landområdet blir 6.260 kvadratkilometer. [Jeg sa til Abbas:] Olmert ønsker å gi deg 20 kvadratkilometer slik at du kan si [til palestinerne]: ‘Jeg fikk mer enn 1967-landområdene.’ Når det gjaldt Jerusalem [sa Olmert]: ‘Det som er arabisk forblir arabisk, og det som er jødisk forblir jødisk, og vi beholder det som en åpen by… [Olmert] sa: ‘Flyktningenes rett til å vende tilbake til staten Palestina er deres lov. Men når det gjelder Israel, vil vi åpne for 150.000 flyktninger over ti år, 15.000 over 10 år.’»

Se innslaget på PA TV 1. desember 2018 (oversatt til engelsk av Palestinian Media Watch)

Forrige artikkelTruet journalist da han fikk spørsmål om dette bildet
Neste artikkelTexas anklager norsk selskap for Israel-boikott – selger alle aksjene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.