Uvisst når Trumps fredsplan kommer

Trump-administrasjonen håper å få palestinerne tilbake til forhandlingsbordet.
USAs president Donald Trump. (Foto: Isac Nóbrega/PR, flickr)
USAs president Donald Trump. (Foto: Isac Nóbrega/PR, flickr)

USAs president Donald Trump har ikke bestemt seg for om han vil lansere sin fredsplan for Midtøsten før eller etter det israelske valget i september, skriver Jerusalem Post. USAs spesielutsending Jason Greenblatt sier at de også håper å få til et samarbeid med de palestinske selvstyremyndighetene, som så langt har boikottet samtaler med den amerikanske administrasjonen.

Det er Greenblatt som sammen med Trumps svigersønn Jared Kushner har jobbet tettest med fredsplanen de siste to årene. Han sier USA ikke er ute etter å bytte ut de palestinske selvstyremyndighetene, som i dag regjerer på Vestbredden. Men han signaliserer at USA ikke vil ha en avtale med Hamas, den islamistiske terrorgruppen som i dag styrer Gazastripen.

– Vi er ikke ute etter et regimeskifte. President Abbas er palestinernes leder, så vi håper han vil til slutt vil komme til forhandlingsbordet. Vi ønsker å fortsette engasjementet, eller skape et nytt engasjement, med de palestinske myndighetene, sier Greenblatt.

Spesialutsendingen mener den israelsk-palestinske konflikten ikke kan løses uten at de to partene setter seg ned og prater direkte med hverandre.

– Denne konflikten vil bare bli løst gjennom direkte forhandlinger mellom partene. Det er ikke USA, EU eller FN som kan bestemme hvordan denne konflikten skal bli løst, mener Greenblatt.

I juni ble det avholdt en økonomisk konferanse i Bahrain i forbindelse med fredsplanen. Der kom det fram at planen vil inneholde en bistandspakke på 420 milliarder kroner til palestinerne. Det vil bidra til å skape én million arbeidsplasser i de palestinske områdene. Selv om det er kommer fram mye informasjon om de økonomiske aspektene ved avtalen, er det foreløpig kommet lite informasjon om de politiske løsningene i «århundrets avtale».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise