Vil at Israel og Hamas inngår 5-årig våpenhvile

Representer fra Hamas og Islamsk Jihad sitter i forhandlinger i Egypt.

Rakettregnet over Sør-Israel fortsetter, tross våpenhvile. (Foto: Amir Farshad Ebrahimi)
Personer tar dekning i Sør-Israel under et rakettangrep. Kan det bli slutt på angrepene? (Foto: Amir Farshad Ebrahimi)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Arabiske medier melder at Egypt prøver å få terrorgruppene på Gazastripen til å inngå en 5-årig våpenhvile med Israel. Representanter fra Hamas og Islamsk Jihad befinner seg nå i Egypt i forbindelse med forhandlingene. Israel deltar ikke i direkte forhandlinger, men bruker Egypt som mellomledd.

Forhandlingene har pågått i lengre tid, men ble satt tilbake da Islamsk Jihad avfyrte over 450 raketter mot Israel i løpet av en 50-timers periode i midten av november. Hamas deltok derimot ikke i den siste runden med konflikt, som gir håp om at de er interessert i en langvarig våpenhvile med Israel.

Egypt prøver å overtale partene til å inngå en våpenhvile på fem år. Ifølge arabiske medier er den militante ledelsen i Hamas og Islamsk Jihad utsatt for internasjonale press om å gjenopprette stabilitet og inngå en avtale.

I forbindelse med forhandlingene har Israel gått med på flere humanitære tiltak for å bedre forholdene på Gaza. Blant annet har det vært en kraftig økning i antallet palestinere på Gaza som har fått arbeidstillatelse i Israel. Det gjøres også tiltak for å bedre tilgangen på strøm og vann. Blant annet legges det nye vannrør til Gaza fra Israel. Det er også snakk om å bygge et avsaltningsanlegg, som vil gi gazanerne større tilgang på rent drikkevann. Fiskesonen utenfor kysten av Gaza er også utvidet fra 10 til 15 nautiske mil.

5000 palestinere fra Gaza får lov til å krysse gjennom Erez-overgangen inn til Israel for å jobbe. (Foto: Mazur/Flickr)
Forrige artikkelPolitiet hindret IS-angrep i Jerusalem
Neste artikkelThe Norwegian Parliament threatens to withhold aid money to PA unless curriculum is changed
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.