Trumps fredsplan rett rundt hjørnet

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz skal besøke Det hvite hus.

Benjamin Netanyahu besøkte Donald Trump og Det hvite hus i 2017. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

Den lenge ventede fredsplanen til administrasjonen til president Donald Trump skal være rett rundt hjørnet. I et møte med journalister sier Trump at planen trolig blir offentliggjort innen noen få dager, skriver Times of Israel.

– Det er en flott plan. Det er en plan som virkelig vil kunne fungere, fortalte Trump til journalister ombord presidentflyet Air Force One på vei til et møte.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans politiske rival Benny Gantz er begge invitert til Det hvite hus i neste uke for å møte Trump.

– Begge ønsker å gjennomføre planen. De ønsker å se fred. Israel ønsker fred, palestinerne ønsker fred. Alle ønsker fred, men ikke alle vil si det.

Trump fortalte videre at administrasjonen hans hadde vært i kontakt med palestinerne, som har avvist fredsplanen før den engang er offentliggjort. Likevel tror presidenten at palestinerne vil bli fornøyd med sluttresultatet.

– Vi har så vidt snakket med dem, men vi vil snakke med dem i løpet av kort tid. Og de har mye insentiv til å gjøre det. De vil sikkert reagere negativt i starten, men planen er faktisk veldig positiv for dem, sier han.

Det har vært mange spekulasjoner om innholdet i planen, men ingenting er foreløpig offentliggjort. Trump sier planen trolig blir offentliggjort før møtet med Gantz og Netanyahu i Det hvite hus den førstkommende tirsdag.

Ifølge den israelske TV-kanalen Channel 12 vil fredsplanen, som Trump har kalt «århundrets avtale», innebære israelsk suverenitet over Jerusalem og over 100 bosetninger. En palestinsk stat vil bli opprettet under forutsetning av at terrorgruppen Hamas legger ned sine våpen og at palestinerne anerkjenner Israel som en jødisk stat med Jerusalem som hovedstad.

Netanyahu i samtaler med USAs visepresident Mike Pence i Jerusalem 23. januar 2020. (Foto: Flickr)
Forrige artikkelMarkerte 75 år siden frigjøringen av Auschwitz
Neste artikkelHistorisk muslimsk besøk i Auschwitz
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.