– Vi vil aldri anerkjenne en palestinsk stat

Blandede reaksjoner på Trumps fredsplan fra israelske politikere.

Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)
Naftali Bennett i partiet New Right sier det er uaktuelt å anerkjenne en palestinsk stat. (Foto: Bayit Yehudi)

Tirsdag kveld lanserte USAs president Donald Trump sin lenge ventede fredsplan for å løse den israelsk-palestinske konflikt. Planen innebærer blant annet opprettelsen av en palestinsk stat med deler av Øst-Jerusalem som sin hovedstad, men det stilles flere kriterier for at en slik stat skal opprettes. Samtidig får Israel grønt lys til å annektere Jordandalen og flere bosetninger.

Både internasjonalt og innad i Israel er det blandede reaksjoner på planen. Det største opposisjonspartiet i Israel, Blått og hvitt, støtter planen, men mener deres partileder Benny Gantz bør bli den som implementer den.

Flere av partiene på høyresiden i Israel er derimot lunkne til Trump-planen. De sier at de støtter annektering av Jordandalen og israelske bosetninger, men de kommer ikke til å støtte opprettelsen av en palestinsk stat.

– Vi vil ikke under noen omstendigheter tillate at den israelske regjeringen anerkjenner en palestinsk stat, sier Naftali Bennet fra partiet New Right. Bennet sitter som forsvarsminister i Netanyahus regjeringskoalisjon.

Men statsminister Benjamin Netanyahu, som leder sentrum-høyre partiet Likud, mener det er en god avtale som ble presentert tirsdag kveld.

– Trump har staket ut kursen til en strålende framtid for israelere, palestinere og hele regionen, sier Netanyahu om Trumps fredsplan.

Amir Peretz i Labor-Gesher-Meretz, en allianse av israelske partier på venstresiden, sier Israels framtid må avgjøres i direkte forhandlinger med de palestinske selvstyremyndighetene. Han reagerer på at fredsplanen blir offentliggjort bare to måneder før valget til ny nasjonalforsamling 2. mars.

– Regjeringen har ikke legitimitet til å gjennomføre slike diplomatiske trekk, til tross for amerikansk støtte. Dette må håndteres etter valget, mener han.

Oded Revivi, en av lederne i bosetterbevegelsen, mener planen byr på noen seire, men også mange utfordringer for Israel og bosettingene.

– Planen er langt ifra perfekt. Mye her er vanskelig å svelge, sier han.

Den britiske statsministeren Boris Johnson mener fredsplanen som Trump presenterte tirsdag kveld kan være et skritt i riktig retning.

–  Lederne diskuterte USAs forslag til fred mellom israelerne og palestinerne, som kan vise seg å være et positivt steg fremover, sier en talsperson.

Jordans utenriksminister Ayman Safadi advarer om «farlige konsekvenser av ensidige avgjørelser fra Israel, som truer med å skape en ny realitet på bakken».

Den første offentlige reaksjonen på planen fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er at de vil kaste planen på «historiens søppelbøtte».

Forrige artikkel– Denne planen er et stort skritt mot fred
Neste artikkelSlik ser Trumps visjon for seg at grensene kan bli
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.