– Vi vil aldri anerkjenne en palestinsk stat

Blandede reaksjoner på Trumps fredsplan fra israelske politikere.
Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)
Naftali Bennett i partiet New Right sier det er uaktuelt å anerkjenne en palestinsk stat. (Foto: Bayit Yehudi)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Tirsdag kveld lanserte USAs president Donald Trump sin lenge ventede fredsplan for å løse den israelsk-palestinske konflikt. Planen innebærer blant annet opprettelsen av en palestinsk stat med deler av Øst-Jerusalem som sin hovedstad, men det stilles flere kriterier for at en slik stat skal opprettes. Samtidig får Israel grønt lys til å annektere Jordandalen og flere bosetninger.

Både internasjonalt og innad i Israel er det blandede reaksjoner på planen. Det største opposisjonspartiet i Israel, Blått og hvitt, støtter planen, men mener deres partileder Benny Gantz bør bli den som implementer den.

Flere av partiene på høyresiden i Israel er derimot lunkne til Trump-planen. De sier at de støtter annektering av Jordandalen og israelske bosetninger, men de kommer ikke til å støtte opprettelsen av en palestinsk stat.

– Vi vil ikke under noen omstendigheter tillate at den israelske regjeringen anerkjenner en palestinsk stat, sier Naftali Bennet fra partiet New Right. Bennet sitter som forsvarsminister i Netanyahus regjeringskoalisjon.

Men statsminister Benjamin Netanyahu, som leder sentrum-høyre partiet Likud, mener det er en god avtale som ble presentert tirsdag kveld.

– Trump har staket ut kursen til en strålende framtid for israelere, palestinere og hele regionen, sier Netanyahu om Trumps fredsplan.

Amir Peretz i Labor-Gesher-Meretz, en allianse av israelske partier på venstresiden, sier Israels framtid må avgjøres i direkte forhandlinger med de palestinske selvstyremyndighetene. Han reagerer på at fredsplanen blir offentliggjort bare to måneder før valget til ny nasjonalforsamling 2. mars.

– Regjeringen har ikke legitimitet til å gjennomføre slike diplomatiske trekk, til tross for amerikansk støtte. Dette må håndteres etter valget, mener han.

Oded Revivi, en av lederne i bosetterbevegelsen, mener planen byr på noen seire, men også mange utfordringer for Israel og bosettingene.

– Planen er langt ifra perfekt. Mye her er vanskelig å svelge, sier han.

Den britiske statsministeren Boris Johnson mener fredsplanen som Trump presenterte tirsdag kveld kan være et skritt i riktig retning.

–  Lederne diskuterte USAs forslag til fred mellom israelerne og palestinerne, som kan vise seg å være et positivt steg fremover, sier en talsperson.

Jordans utenriksminister Ayman Safadi advarer om «farlige konsekvenser av ensidige avgjørelser fra Israel, som truer med å skape en ny realitet på bakken».

Den første offentlige reaksjonen på planen fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er at de vil kaste planen på «historiens søppelbøtte».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise