– Denne planen er et stort skritt mot fred

Donald Trump presenterte tirsdag kveld sin fredsplan i Det hvite hus.

Donald Trump presenterte sin fredsplan tirsdag kveld. Benjamin Netanyahu var til stede. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

USAs president Donald Trump presenterte tirsdag kveld norsk tid sin plan for å skape fred mellom Israel og palestinerne. Planen innebærer blant annet opprettelsen av en palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen. Denne vil ha deler av Øst-Jerusalem som sin hovedstad. Samtidig vil USA anerkjenne israelsk suverenitet over Jordandalen og flere bosetninger på Vestbredden.

– Jeg har sendt et brev til president Abbas, hvor jeg har forklart at territoriet som er holdt av til hans nye stat vil forbli åpent i fire år. Denne tiden kan palestinerne bruke til å studere avtalen, forhandle med Israel, og oppfylle kriteriene for å bli selvstyrende, og bli en virkelig uavhengig og fantastisk stat, fortalte Trump da planen ble offentliggjort i Det hvite hus tirsdag.

– Denne planen er et stor skritt mot fred, la presidenten til.

Det palestinske lederskapet avviste planen allerede før den ble offentliggjort, men Trump håper de vil snu og komme til forhandlingsbordet. Trump sa videre at dette kunne være palestinernes siste sjanse til å få en egen stat.

– Dette kan være siste sjansen de får til få sin egen uavhengige stat, sa Trump, som samtidig stilte flere kriterier for opprettelsen av en palestinsk stat. Blant annet må Hamas avvæpnes og Gazastripen demilitariseres.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var til stede under presentasjonen av fredsplanen. Han mener USAs president har lagt fram en god fredsplan.

– Trump har staket ut kursen til en strålende framtid for israelere, palestinere og hele regionen, sa Netanyahu på pressekonferansen.

Han mener denne planen er mer realistisk enn tidligere fredsplaner.

– De andre mislyktes fordi de ikke fant den rette balansen mellom Israels sikkerhetsbehov og palestinernes ønske om egen stat, forklarte han.

Klikk på denne lenken hvis du ønsker å se hele innholdet i planen.

Forrige artikkelStyrker sikkerheten før lanseringen av Trumps fredsplan
Neste artikkel– Vi vil aldri anerkjenne en palestinsk stat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.