– Denne planen er et stort skritt mot fred

Donald Trump presenterte tirsdag kveld sin fredsplan i Det hvite hus.
Benjamin Netanyahu og Donald Trump i Det hvite hus i januar 2020. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

USAs president Donald Trump presenterte tirsdag kveld norsk tid sin plan for å skape fred mellom Israel og palestinerne. Planen innebærer blant annet opprettelsen av en palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen. Denne vil ha deler av Øst-Jerusalem som sin hovedstad. Samtidig vil USA anerkjenne israelsk suverenitet over Jordandalen og flere bosetninger på Vestbredden.

– Jeg har sendt et brev til president Abbas, hvor jeg har forklart at territoriet som er holdt av til hans nye stat vil forbli åpent i fire år. Denne tiden kan palestinerne bruke til å studere avtalen, forhandle med Israel, og oppfylle kriteriene for å bli selvstyrende, og bli en virkelig uavhengig og fantastisk stat, fortalte Trump da planen ble offentliggjort i Det hvite hus tirsdag.

– Denne planen er et stor skritt mot fred, la presidenten til.

Det palestinske lederskapet avviste planen allerede før den ble offentliggjort, men Trump håper de vil snu og komme til forhandlingsbordet. Trump sa videre at dette kunne være palestinernes siste sjanse til å få en egen stat.

– Dette kan være siste sjansen de får til få sin egen uavhengige stat, sa Trump, som samtidig stilte flere kriterier for opprettelsen av en palestinsk stat. Blant annet må Hamas avvæpnes og Gazastripen demilitariseres.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var til stede under presentasjonen av fredsplanen. Han mener USAs president har lagt fram en god fredsplan.

– Trump har staket ut kursen til en strålende framtid for israelere, palestinere og hele regionen, sa Netanyahu på pressekonferansen.

Han mener denne planen er mer realistisk enn tidligere fredsplaner.

– De andre mislyktes fordi de ikke fant den rette balansen mellom Israels sikkerhetsbehov og palestinernes ønske om egen stat, forklarte han.

Klikk på denne lenken hvis du ønsker å se hele innholdet i planen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise