– Israel er pålitelig, det er ikke palestinske myndigheter

USAs ambassadør David Friedman forsvarer at Trumps fredsplan favoriserer Israel.

David Friedman forteller om fredsplanen hos Jerusalem Center for Public Affairs. (Foto: Reouven Ben Haim/JCPA)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

USAs ambassadør til Israel, David Friedman, sier Trump-administrasjonens fredsplan favoriserer Israel fordi det er et demokrati man kan stole på vil holde en avtale, mens palestinerne har en lang vei å gå for å bli en pålitelig partner. Det sa han på et møte i regi av Jerusalem Center for Public Affairs.

Flere av dem som har kritisert Trumps fredsplan har klagd på at den gir Israel rett til om kort tid å annektere de deler av Vestbredden som planen har øremerket at Israel skal beholde, mens palestinerne på sin side bare vil få sin stat etter en fireårsperiode – og bare etter at en rekke vilkår er oppfylt.

The Times of Israel spurte Friedman om hvorfor den ene siden får nyte godt av godene i avtalen med en gang, mens den andre siden må vente i fire år, hvis målet er at planen skal føre til fred mellom Israel og palestinerne.

Den amerikanske ambassadøren svarte at det var behov for å bygge en bro i «asymmetrien» mellom staten Israel, som er en pålitelig alliert, og det han beskrev som en mislykket ønske-stat i de palestinske selvstyremyndighetene (PA). Han argumenterte også med at den israelske regjeringen ikke ville gått med på kompromissene i planen – som full stans i nye bosetninger de neste fire årene – hvis de ikke raskt hadde fått lov til å annektere de deler man uansett ser for seg skal være en del av Israel.

– Dette er et helt asymmetrisk forhold, sa Friedman om Israel og PA:

– Israel er et demokrati. Du kan stole på det de sier. Landet har et veldig godt forhold til USA på flere nivåer og forholdet er veldig solid. Vi vet at de er i stand til å holde sin del av avtalen, sa den amerikanske ambassadøren.

Palestinerne derimot er ikke i en posisjon hvor de bare kan forvente å få avtalens goder innfridd med en gang. Amerikanerne mener de først må vise seg som en pålitelig partner.

– Palestinerne er ikke samlet. Deres regjering er ikke demokratisk. Deres institusjoner er skjøre. De har ingen respekt for de normer som vi setter stor pris på, som menneskerettigheter, religionsfrihet og ytringsfrihet, sa han.

– Hvis Israel er klare i dag, hvorfor skal de ikke få lov til å få det de har gått med på i dag? Hvis palestinerne er klare om fire år, vel, så vil de få det de kan få om fire år, sier ambassadøren, som understreker at de har gitt den palestinske ledelsen beskjed om at det ikke trenger å bestemme seg enda.

– Vi forstår at de er i en vanskelig situasjon. De er ikke samlet, de er involvert i en rekke interne konflikter. Så de får god tid til å fordøye planen uten at de blir straffet av at tiden går, forklarer USAs ambassadør.

Hele området som er satt av en til en framtidig palestinsk stat i fredsplanen blir nå reservert i fire år. Så selv om det palestinske lederskapet skulle bruke tre eller fire år på å bestemme seg, så vil de ikke miste noe av arealet.

Mahmoud Abbas og Fatah fordømmer Israel for å forsvare seg selv. Her i møte med Donald Trump. (Foto: Shealah Craighead/Flickr)
Trump-administrasjonen mener Mahmoud Abbas og PA ikke er en pålitelig partner. (Foto: Shealah Craighead)

Friedman påpeker at Israel aldri tidligere har gått med på å fryse bygging av nye bosetninger i hele fire år. Kun én gang tidligere har Israel gått med på å fryse byggingen, i en 10-måneders periode under Obama. Målet var å få palestinerne tilbake til forhandingsbordet, uten at det hjalp nevneverdig.

– At Israel skal annektere den delen de vil beholde nå i bytte mot å ikke ta mer av territoriumet som er reservert for Palestina er en formel som virker som en veldig rettferdig avtale for oss, palestinerne og Israel, sier han.

The Times of Israel spurte også ambassadøren om hva som vil skje om fire år – om Israel kan annektere hele Vestbredden – hvis palestinerne fortsatt ikke har engasjert seg i fredsplanen og avviser å inngå forhandlinger.

– Ikke nødvendigvis, svarte Friedman, som forklarte at det sannsynligvis ville gå tilbake til en situasjonen lik den er i dag.

Forrige artikkelBeskylder Tromsø for venstresosialistisk hykleri
Neste artikkelMIFF søker kommunikasjonsmedarbeider
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.