Palestinerne sier de vil forhandle med Israel igjen

Er villige til å gå tilbake til direkte forhandlinger for første gang siden 2014.

Den palestinske statsministeren Mohammed Shtayyeh har sendt brev til Midtøsten-kvartetten. (Foto: WAFA)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Palestinerne er klare for å gjenoppta fredsforhandlingene med Israel og vil også gå med på «mindre» territoriale innrømmelser, ifølge et motforslag til fredsplanen til Trump-administrasjonen. Det skriver Times of Israel.

Ikke siden 2014 har palestinerne deltatt i direkte fredsforhandlinger med Israel og de har siden sagt at de aldri vil returnere til direkte forhandlinger igjen. Men Trump-planen og mulig israelsk anneksjon ser ut til å ha fått dem på andre tanker. Nå åpner de i alle fall opp igjen for direkte forhandlinger.

Den israelske koalisjonsregjeringen har satt 1. juli som dato de kan starte arbeidet med en ensidig annektering av deler av Vestbredden, av områder som er av stor strategisk betydning og hvor de israelske bosetningene ligger.

Motforslaget ble sendt av den palestinske statsministeren Mohammed Shtayyeh til Midtøsten-kvartetten, en gruppe land og organisasjoner som samarbeider om å megle i Midtøsten-konflikten. Gruppen består av USA, Russland, Den europeiske union og De forente nasjoner. De palestinske selvstyremyndighetene sier samtidig at deres motforslag vil bli trukket tilbake hvis Israel annekterer så mye som en centimeter av Vestbredden.

I forslaget sitt åpner PA også for «mindre grenseendringer som begge parter må bli enige om, basert på grensene fra 4. juni 1967», da israelske styrker fikk kontroll over Vestbredden i forbindelse med Seksdagerskrigen.

Så gjenstår det å se hvordan det siste utspillet fra PA vil påvirke Trump-planen og planene om annektering. Nylig sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han var klar for forhandlinger med palestinerne igjen.

– Israel er klar for forhandlinger, jeg er klar for forhandlinger og jeg tror mange arabiske stater håper at vi vil gå i forhandlinger med palestinerne, sa Netanyahu i en video som ble spilt av på en online konferanse i regi av den pro-israelske amerikanske gruppen «Christians United for Israel».

Forrige artikkel– Israel har mistet kontrollen over koronapandemien
Neste artikkelHizbollah prøver å rekruttere israelere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.