– Netanyahu må gjøre et modig skritt

- Statsministeren har moralsk rett, historisk forpliktelse og lederevnene til å kreve at Trump-administrasjonen lever opp til sitt løfte om utvidet suverenitet, skriver Ariel Kahana.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Donald Trump. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

For fem måneder siden presenterte Donald Trump sin fredsplan for Israel og palestinerne. I planen ligger et løfte om amerikansk anerkjennelse av israelsk suverenitet over Jordan-dalen og de israelske bosetningene på Vestbredden.

Slik formuleringer inngår i planen:

«Jordan-dalen, som er kritisk for Israels nasjonale sikkerhet, vil være under israelsk suverenitet.»

«Staten Israel vil tjene på å få sikre og anerkjente grenser. De trenger ikke å flytte noen bosetninger, og vil innlemme det store flertallet av israelske bosetninger inn i sammenhengende israelsk territorium. Israelske enklaver som ligger inne i sammenhengende palestinsk landområder vil bli del av staten Israel og bli knyttet sammen med den gjennom et effektivt transportsystem.»

Etter den tid har Israel hatt omkring 30 regjeringsmøter, påpeker Ariel Kahana, journalist i Israel Hayom. Det har gått 67 dager siden regjeringsavtalen mellom Likud og Blue and White ble undertegnet. Amerikanske og israelske utsendinger har hatt titalls møter. Kart er blitt tegnet og justert. Protestdemonstrasjoner avholdt. Alle som har noe å si om saken har fått lov til å lufte sin mening.

Det er bare én ting som mangler: Trumps og Netanyahus løfter er ikke blitt innfridd.

Kahana holder Trumps svigersønn Jared Kushner ansvarlig. Like etter at Trump-planen ble lansert trykket Kushner på bremsen. «Siden den gang, har både Israel og USA gjort sitt beste for å nedtone krisen, men den er der fortsatt, og spøker over hele planen,» skriver Kahana.

Først sa Kushner og hans folk at saken måtte vente til Israel hadde fått en fungerende regjering og det var enighet i Israel. Deretter kom kravet om at Israel måtte gi palestinerne noen fordeler som ikke er nevnt i planen.

– Dermed gjenopptok man det feilslåtte mønsteret med å blidgjøre dem som avviser fredsplanen, noe som går imot planens egen interne logikk, skriver Kahana. «Den eneste logiske konklusjonen er at Trump-administrasjonen leter etter en vei ut av fredsplanen den laget og for å gå tilbake på løftene som den amerikanske presidenten og hans ambassadør til Israel har gitt.»

Israel Hayom-journalisten avslutter med en direkte oppfordring til statsminister Netanyahu. – Løfter må holdes. En valgt leder i Israel har lovet sine velgere at han vil utvide suverenitet i Judea og Samaria. Denne mannen har moralsk rett, historisk forpliktelse og lederevnene til å kreve at Trump-administrasjonen lever opp til sitt løfte og gjennomfører tiltaket nå, så ikke muligheten går tapt for hvor mange tiår, avslutter Kahana.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelKutter i obligatorisk militærtjeneste
Neste artikkelDette vekker sterke reaksjoner i Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise