Israel og Emiratene vil tjene på fred

Forventer flere titalls milliarder i årlig handel mellom de to landene.

En israelsk delegasjon i møte med emiratiske kolleger i Abu Dhabi i slutten av august. Der ble de enige om å samarbeide på en rekke felt. Det er ventet at handelen mellom landene om få år vil være på flere titalls milliarder kroner. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Årlig handel mellom Israel og De forente arabiske emirater forventes å komme opp mot 40 milliarder kroner årlig, skriver Jerusalem Post.

Israel og Emiratene kunngjorde i august at de skal normalisere forholdet, i en avtale som ble meklet fram med hjelp av Trump-administrasjonen. USAs president Donald Trump er for øvrig nominert til Nobels fredspris for avtalen.

Emiratene har etter kunngjøringen gått bort fra sin tidligere økonomiske boikott av Israel. Nå skal de to landene tvert imot samarbeide på felt innen sikkerhet, energi, medisin, turisme, teknologi og økonomiske investeringer.

En rekke israelske og emiratiske bedrifter har siden normaliseringen av forholdet ble kunngjort signert avtaler om handel. I løpet av noen år er det ventet at denne handelen vil komme opp mot flere titalls milliarder kroner.

– Innen tre til fire år vil handelen mellom Israel og De forente arabiske emirater nå 36 milliarder kroner, sier Israels etterretningsminister Eli Cohen.

En talsperson for Cohen sier tallet dreier seg om et årlig beløp og at det inkluderer forsvarshandel. Det israelske flyselskapet Israir sier de har reservert slots [landingsrettigheter] for kommersielle flygninger mellom Tel Aviv og Emiratene. Det gjør de for å være forberedt på potensiell turisme.

Også andre flyselskap har varslet at de vil fly mellom de to landene. Senere i september vil lederne av Israels to største banker reiser til Emiratene. Det blir det første møtet av denne typen siden landene normaliserte forholdet.

15. september blir det offisiell signering av fredsavtalen i Det hvite hus.

Forrige artikkelDonald Trump nominert til Nobels fredspris
Neste artikkelPalestiner pågrepet i Norge for terror mot jødisk restaurant i Paris i 1982
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.