Fredsavtalen er viktigst for Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu og den israelske regjeringen ønsker å få det internasjonale samfunnet med på å stille krav til en ny egyptisk regjering.

Israel har de siste dagene bedt deres vestlige allierte sikre at enhver ny egyptisk regjering må respektere fredsavtalen fra 1981, melderHa’aretz.

Statsminister Benjamin Netanyahu skal ha snakket personlig med USAs president Barack Obama om saken.

Må anerkjenne avtaler
Kravene som Netanyahu argumenterer for, er ikke helt ulike de kravene Midtøsten-kvartetten stilte til Hamas etter at det islamistiske partiet vant det palestinske parlamentsvalget i 2006. Hamas ble lovet aksept dersom de anerkjente Israel, avsto fra terror og aksepterte tidligere bindende avtaler inngått av PLO og Israel. Hamas har hittil avvist dette, og lever i isolasjon fra vestlige land.

Bekymret
Israelske journalister og Midtøsten-eksperter har de siste dagene reagert kraftig på at USA har “dolket president Hosni Mubarak i ryggen.” Mange mener måten man har behandlet sin viktigste arabiske alliert på er til skrekk og advarsel for Israel, om at det samme én dag kan skje med dem.

Flere, deriblant Caroline Glick i Jerusalem Post, er også redd for at et demokrati i Egypt bare vil gjøre vondt verre, på grunn av Det muslimske brorskaps popularitet. Skulle de eller andre islamistgrupper lykkes med å overta makten i Egypt i et lovlig demokratisk valg, ser det svært dårlig ut for fredsavtalen med Israel.

Sammenlikner ikke med Hamas
Netanyahus ønske er likevel ikke å sammenlikne noen ny egyptisk regjering med Hamas, men å framholde at internasjonale avtaler inngått av Mubarak og Sadat må respekteres også i framtiden, forklarer kildene.

– Vi er ikke imot demokrati i Egypt, men det er viktig for oss å bevare fredsavtalen, sier en medarbeider av Netanyahu.

Vil bevare freden
Statsministerens kontor har kommet med en pressemelding hvor de klargjør Israels holdning i saken.

– Statsminister Benjamin Netanyahu sier at det er i Israels interesse å bevare freden med Egypt. Israel mener at det internasjonale samfunnet må kreve av enhver egyptisk regjering at de bevarer fredsavtalen med Israel, heter det i meldingen.

Forrige artikkelFriheten egypterne har i vente
Neste artikkelØnsker demokrati i Egypt velkommen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no