Frykter hva som kommer etter Mubarak

Eitan Haber tror ikke på noen lys framtid for Midtøsten etter Hosni Mubaraks fall. Han mener vestlige ledere er like skeptiske som ham til utviklingen, selv om de sier noe annet offentlig.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den israelske journalisten Eitan Haber ønsker ikke å delta i det vestlige jubelkoret over revolusjonen i Egypt. I en artikkel i Yedioth Aharonoth 13. februar gir han et svært dystert bilde av framtiden i regionen, en utsikt han deler med mange israelere.

Ifølge Haber selv representerer hans syn også alle de store politiske lederne i Vesten, som han mener kun er programforpliktet til å snakke positivt om revolusjonen offentlig.

Løgn
Når Tysklands rikskansler Angela Merkel eller Storbritannias statsminister David Cameron holdt sine fjernsynstaler om Mubaraks fall og uttrykte sin støtte til egypterne, så løy de, tror han.

– Det er også mulig at når lysene ble slått av [i presserommene], utbrøt disse lederne ord som “søren!” på engelsk eller tysk, skriver Haber.

De bryr seg ikke om massene i Kairo, men de frykter at den samme massen har brakt med seg en sykdom som vil spre seg til dem selv: Islamismen.

Tror de vil bli reddet
Man bør ikke la seg imponere av deres lykkeønskninger, deres ønske om “demokrati” og “folkemakt” og “sivile rettigheter” i Egypt.

– De tror at dersom de bruker snille ord vil de redde seg selv og sine folk fra den radikale bølgen som truer med å ødelegge dem, forklarer han.

Undertrykkeren
Journalisten sier han er fullt klar over at Hosni Mubarak ikke var noen ideell president i Egypt. Haber vet at han var korrupt og undertrykket sitt folk. Men likevel var det mye han forstod, “som 100 Obama-er ikke vil forstå om 50 år”. Hans regime var den siste barrieren i Midtøsten mot islamistbølgen. Dette vil trolig gjøre verden til “et mindre komfortabelt sted å bo”.

Denne islamiseringsprosessen er sannsynligvis umulig å forhindre, og Israel er dømt til å leve med den. Men kanskje er det mulig å utsette dette midlertidig, håper han.

Intet demokrati
Men et demokrati der Det islamske brorskap kan stige til makten er intet demokrati, mener han.

– Hva slags demokrati ville vi hatt da? […] Hvor vil amerikanerne være når man på den samme Tahrir-plassen vil se hender, tunger, ører og neser kappet av og hodene rulle hos “opprørere”?

Savner presidenten
– President Mubarak var i sannhet en tyrann. Han var tilsynelatende også korrupt. Men det er den samme Mubarak som gikk i slips og dress, snakket engelsk, opprettholdt fredsavtalen, tok i mot israelere i sitt palass, kom til Rabins begravelse og til og med – tenk det – gav oss gass til spesialpris, skriver Haber.

Som den “usiviliserte skapning jeg er”, forklarer han ironisk, har jeg begynt å savne den presidenten som var i Egypt. Men Haber håper likevel han tar feil i sine dystre spådommer.

 

Forrige artikkelPA-regjeringen går av
Neste artikkelal-Zahar: – Åpne grensene, Egypt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no