Hva vil skje i Egypt?

Islamister vil sannsynligvis bli i flertall i det nye parlamentet i Egypt. Israel må forberede forsvar på en ny front i sør.

Tirsdag 22. november 2011 brakte den engelske dagsrevyen fra IBA (Israel Broadcasting Authority) et intervju med Zvi Mazel, tidligere israelsk ambassadør i Egypt. Her er noen punkter fra intervjuet, fritt gjengitt.

Valget til nytt parlament i Egypt skal etter planen finne sted 28. november 2011. Mazel trodde at militærrådet som styrer Egypt, ønsker å ha valget til fastsatt tid. Men i Egypt er det ca. 20.000 valglokaler. Og med de store demonstrasjonene som har vært i en rekke byer de siste dagene, og volden i den forbindelsen, er det vanskelig å garantere sikkerheten ved valget. Så det er vanskelig å si om valget blir til fastsatt tid.

Mange demonstranter klager over at innenriksdepartementet har kontrollen over valglokalene, og de ønsker utenlandske observatører. Men Mazel tror ikke at de vil slippe til utenlandske observatører. Men det kan hende at dommere og andre egyptere kan kontrollere valget.

Man venter at Det muslimske brorskapet vil få 30-40 % av stemmene. Salafistene ventes å få ca. 10 % av stemmene – de er mye mer ekstreme og voldelige muslimer enn brorskapet. Det nye parlamentet vil sannsynligvis få et flertall av islamister, for første gang i historien. [Mazel bruker riktignok uttrykket ”muslimer”, men de aller fleste parlamentarikere i Egypt har jo vært muslimer i mange år. Så han må mene islamister, i motsetning til mer sekulære muslimer som hittil har hatt makten.]

Tidligere forsvarsminister i Israel, Benjamin Ben-Eliezer, var en nær venn av den tidligere presidenten i Egypt, Hosni Mubarak, som ble styrtet i begynnelsen av 2011. Ben-Eliezer beskriver situasjonen i Egypt som anarki, og frykter en nært forestående konfrontasjon mellom Israel og Egypt.

Mazel tror at Israel fortsatt kan holde kontakt med den egyptiske hæren og at det ikke vil bli noen frontkollisjon mellom de to landene. Han tror ikke at brorskapet ønsker noen krig med Israel, om ikke annet så fordi en krig vil koste altfor mye av de pengene landet trenger så sårt til andre ting, og Egypt vil bli sterkt skadet i en eventuell krig. Men det vil nok bli økt terror. En regjering av Det muslimske brorskapet vil støtte Hamas mer enn Egypt har gjort tidligere. Kanskje vil de gjøre våpensmugling til Gaza lovlig.

Det vil altså sannsynligvis bli en regjering av brorskapet i Egypt. Det samme gjelder Tunisia og Libya. Israel vil antakelig stå overfor en ny front. Det er en alvorlig situasjon.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelEgypt vil beholde fredsavtalen
Neste artikkelMaktoverleveringen i Egypt framskyves
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise