Moderate i Egypt steller seg dumt

Opposisjonen til Det muslimske brorskapet er splittet i partier som nekter å samarbeide.
Egyptisk offiser og demonstranter på Tahrir-plassen. Foto: lilianwagdy, flickr.com
Egyptisk offiser og demonstranter på Tahrir-plassen. Foto: lilianwagdy, flickr.com
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

På dagsrevyen fra IBA om kvelden søndag 27. november 2011 hadde kveldens vert, Yochanan Elrom, et intervju med professor Barry Rubin. Han er en kjent israelsk forsker som vi har brukt som kilde i en årrekke.

Rubin mener at de moderate i Egypt har begått politisk selvmord. I stedet for å konsentrere seg om å vinne stemmer ved valget, har de konsentrert seg om demonstrasjoner og ”dumme fakter”. De blir forbundet med anarki, ingen disiplin, de vil at makten skal overgis straks mens valgene skal utsettes. Hvem skal få denne makten?

I motsetning til dem har Det muslimske brorskapet opptrådt fornuftig og fått framskyndet presidentvalget til juli 2012.

Opposisjonen til Det muslimske brorskapet er splittet og inkompetent. Det er tre større moderate partier. Ingen av dem samarbeider med noen av de andre.

Islamistene har en avtale med hæren om valg. Når den moderate opposisjonen går imot denne avtalen og vil utsette valgene, bidrar det til å knytte islamistene og hæren sammen.

Hæren ønsker å få være i fred, å få styre med forsvarsbudsjettet og fortsette med den omfattende forretningsdriften som den driver. Det kan Det muslimske brorskapet gå med på.

Hæren ønsker heller ikke noen krig med Israel. Det vil også antakelig brorskapet gå med på i første omgang.

Brorskapet er tålmodig. Det vil gå inn i institusjonene og gradvis ta kontroll over dem: Skolene, moskeene, media, byråkratiet, alt annet enn hæren. De vil lage en ny grunnlov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke de moderate klarer å samle seg om en troverdig president-kandidat, vil Det muslimske brorskapet antakelig få presidenten ved presidentvalget i juli.

Den egyptiske bloggeren og journalisten Issandr El Amrani har utarbeidet en grafisk oversikt over hvordan de ulike hovedgruppene i egyptisk politikk stiller seg til veien videre i den politiske prosessen.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelØkonomisk krise i Egypt
Neste artikkelLivnis utfordrere krever ledervalg
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise