Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny sabotasje mot gassforsyning

Egyptiske demonstranter utenfor Israels ambassade høsten 2011. (Illustrasjonsfoto: Maggie Osama, flickr.com)
Egyptiske demonstranter utenfor Israels ambassade høsten 2011. (Illustrasjonsfoto: Maggie Osama, flickr.com)
Gassforsyningen fra Egypt til Israel og Jordan ble nok en gang offer for et sabotasjeangrep i helgen. Sikkerhetssituasjonen i Sinai har blitt betydelig svekket etter Hosni Mubaraks fall for ett år siden.

Forsyningssystemet for naturgass på Sinai-halvøya er sabotert i hvert fall 12 ganger i løpet av det siste året. Siste angrep kom i helgen i Massaeed-området vest for el-Arish som ligger ved Middelhavet, melder Reuters. Det ble stopp i gassleveransene etter eksplosjonen. Innbyggere i al-Arish opplyste til Reuters at de kunne se flammer. Sikkerhetsmannskap og brannbiler rykket raskt ut til eksplosjonsstedet, fortalte vitner.

 

Dårligere sikkerhet

Egypt og Israel har en 20-års avtale om leveranser av naturgass. Den ble signert under Mubarak og noen egyptere er misfornøyde med avtalen. De mener Israel betaler for lite.

Eksplosjoner på gassrørledningen har tidligere ledet til flere uker stans i leveranser. Gassleveransene kommer fra selskapet Gasco, som er et datterselskap til det nasjonale egyptiske energiselskapet EGAS.

 

Urolighet i området

I november varslet Egypt at de ville øke sikkerheten langs gassrørledningen ved å installere alarmsystemer og frekvensen av sikkerhetspatruljer.

Sinai har lenge vært et urolig område, blant annet med misnøye blant beduinene. Beduinene mener de ikke får nok tjenester fra staten. Til tross for at beduinene driver mange av fem stjerners hotellene langs Rødehavet, sier de at de ikke får noen av fordelene. Tidligere i januar tok beduiner over et hotell på Sinai-halvøya, skriver Ha’aretz. De ansatte som var tilstede ved et av luksushotellene ble tatt som gissel, og beduinene ba om tre millioner kroner for å la de ansatte gå fri og ikke skade hotellet. De sa området hotellet hadde blitt bygget på egentlig tilhørte dem. Gislene ble raskt satt fri,  men beduinene krevde fortsatt penger for å ikke skade hotellet.

 

Økt gasspris = økt elektrisitetspris

I oktober doblet Egypt prisen for naturgassen de leverer til Jordan. Jordan meldte mandag at de kommer til å øke elektrisitetsprisen fordi det koster mer penger å importere energi på andre måter.

I Israel skal elektrisitetsprisen økt med 19 prosent de neste tre årene. Økningen i pris starter umiddelbart med 6 prosent i 2012. Stigningen i pris reflekterer økte transportkostnader og økt oljepris.

Egypt leverer for tiden kun 60 prosent av den naturgassen det er avtalt at de skal levere til Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart