Kristne egyptere kritisert for Israel-tur

Kristne pilegrimmer fra Egypt som reiste til Jerusalem for å besøke helligsteder i påsken ble mandag sterkt kritisert av en av landets ledende aviser for å ha brutt en uskreven regel – ingen reiser til Israel.
En gruppe pilegrimmer i Gamlebyen i Jerusalem. (Illustrasjon: flickr.com)
En gruppe pilegrimmer i Gamlebyen i Jerusalem. (Illustrasjon: flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Etter at pave Shenouda III døde i mars, lederen av den koptiske kirken, benytter flere egyptiske koptere muligheten til å reise til Israel fra Egypt, skriver Times of Israel. Paven nedla forbud mot å reise til det hellige landet i 1979. Egyptiske kirkeledere kritiserte pilegrimmene, og fortalte at pavens forbud mot å reise til Israel fortsatt er gjeldende. Den egyptiske avisen Al-Ahram skriver om en ny flyrute som har åpnet mellom Kairo og Tel Aviv. Avisen hevder dette gjør at kristne egyptere reiser til Israel som aldri før. Tall fra det israelske turismedepartementet og fra den koptiske kirken i Jerusalem forteller en annen historie.

Koptisk pave: reise til Israel er ikke lov
Pave Shenouda forbød religiøs turisme til Israel. Han mente dette var uønsket “normalisering av fienden”. Kristne egyptere var ikke tillatt av sin religiøse leder å besøke Jerusalem eller andre steder i Israel, på grunn av “den israelske okkupasjonen”. Paven var også en sterk motstander av fredsavtalen mellom Egypt og Israel. Han gjentok gang på gang at “kristne bør kun besøke Jerusalem hånd i hånd med sine muslimske brødre”.

Høytstående tjenestemenn i den koptiske kirken hevder at reiseforbudet fortsatt gjelder, og meddeler via egyptiske media at enhver som bryter forbudet kommer til å bli straffet. Til tross for at den koptiske kirken har delt ansvar for Gravkirken i Jerusalem, må egyptere som ønsker å reise til Israel få spesialtillatelse fra det egyptiske innenriksdepartementet.

Ikke flere koptiske pilegrimmer en før
Jerusalem Post forklarer at til tross for Al-Ahrams påstand om at flere egyptere enn før tar reisen til Israel etter pavens død, skal ikke dette stemme med tall Air Sinai har. Flyselskapet sier at selv om firmaet har økt antall flygninger per uke fra fire til tretten denne uken for å få plass til alle pilegrimmene, så utgjør ikke årets pilegrimmer en stor økning i forhold til fjoråret.

Det viser seg nemlig at ikke alle egyptiske koptere lot seg stoppe av pavens forbud. Det israelske turismedepartementet har ikke nøyaktige tall, men mener at rundt 500 kristne egyptere tar turen til Israel årlig. Det er likevel en meget liten minoritet av de rundt 125 000 kristne pilgrimmene som kommer til Israel i løpet av et år.

Fader El-Orshalemy i det koptisk-ortodokse patriarkatet i Jerusalem avviser at det er første gang egyptiske kristne kommer til Israel, og at de benytter seg av muligheten etter pave Shenoudas død. Han regner med mellom 500 og 1000 pilgrimmer i løpet av 2012. El-Orshalemy forteller at noen hadde dratt på pilegrimsreise til Jerusalem hvert år siden 1979. Han la også til at han personlig har sett koptiske pilegrimmer i Jerusalem i påsken som var i mot pavens forbud. El-Orshalemy forteller at forbudet aldri har vært 100 prosent effektivt, i og med at “det er ikke vi som har nøklene til Jerusalem, det er Israel. Folk søker om visa via den israelske ambassaden i Kairo og så kommer de”, sa han.

Får ikke nattverden i Jerusalem
El-Orshalemy kunne også fortelle at den koptiske kirken i Jerusalem ikke avviser de egyptiske pilegrimmene som kommer mot pavens ordre. De får derimot ikke lov til å motta nattverden. Han understreket at også etter pavens død gjelder dette forbudet, ettersom det er en beslutning Det hellige koptiske senatet i Egypt ønsker å beskytte.

Han er bekymret for Egypts fremtid, men mener dette ikke er noe som er spesielt for den kristne minoriteten i Egypt.

– Selv muslimer bekymrer seg for Salafiene [islamistene], ikke bare vi, sier El-Orshalemy, mens han håper at de kristne i Egypt skal få beskyttelse og fortsatt offentlig tillatelse til å leve kristne liv i Egypt.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise