10 av 23 presidentkandidater diskvalifisert

Omar Suleiman og Det muslimske brorskaps kandidat Khairat al-Shater er diskvalifisert. Sistnevnte mener Mubarak-regimets metoder blir brukt mot ham.

Israels president Shimon Peres (t.v.) møtte i 2010 den daværende egyptiske etterretningsministeren Omar Suleiman (t.h.). (Foto: Moshe Milner, GPO)
Israels president Shimon Peres (t.v.) møtte i 2010 den daværende egyptiske etterretningsministeren Omar Suleiman (t.h.). (Foto: Moshe Milner, GPO)

Kommisjonen som overvåker Egypts presidentvalg opprettholder dommen som diskvalifiserer åtte presidentkandidater. Blant de diskvalifiserte er den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman og Salafi-predikanten Hazem Salah Abu Ismail, forteller den egyptiske avisen Al-Ahram tirsdag. Videre bestemte de seg for å ikke avsi endelig dom på anker fra to andre kandidater, blant annet Khairat al-Shater fra Det muslimske brorskapet.

Kommisjonen sa på lørdag at de hadde diskvalifisert 10 av de 23 kandidater som hadde søkt om å få delta i presidentvalget, meddeler Yedioth Aharonoth. Valget skal etter planen skje i mai, og markerer høydepunktet i overgangen fra militær til sivil ledelse av landet. De diskvalifiserte kandidatene fikk 48 timer på å innklage avgjørelsen.

Amerikansk statsborgerskap, få underskrifter, tidligere dømt
Abu Ismail ble diskvalifisert fordi moren hans har amerikansk statsborgerskap. Abu Ismail har benektet dette og hevder myndighetene konspirerer mot ham. Abu Ismail har vunnet sin følgerskare gjennom sitt strenge islamske syn og revolusjonære iver.

Suleiman, som var en av Hosni Mubaraks nærmeste medarbeidere, ble diskvalifisert fordi han hadde for få velgere som støttet hans søknad. Al-Shater fra Det muslimske brorskapet ble derimot diskvalifisert på grunn av en tidligere dom. Som så mange andre brorskapsledere, ble Shater fengslet og dømt på grunn av sin omgang med en gruppering som offisielt var ulovlig under Mubarak.

– Kommisjonen brukte metoder som Mubarak-regimet benyttet seg av for å diskvalifisere meg fra valget, sa Al-Shater.

Al-Ahram forteller at komiteen også opprettholdt Ayman Nours diskvalifisering. Nour er en liberal kandidat, som ble nummer to i presidentvalget mot Mubarak i 2005.

Valg 23. og 24.mai
Presidentvalgets første runde er forventet å gå av stabelen 23. og 24.mai, med nytt valg mellom de to toppkandidatene fra første runde i juni. Militærrådet som nå leder Egypt skal etter planen gi over makten til den nye presidenten 1.juli.

Leder i militærrådet, Mohamed Hussein Tantawi, har bedt om at en ny grunnlov blir skrevet før presidentvalget finner sted i mai. En høytrankende egyptisk tjenestemann forteller at valget kommer til å skje i henhold til planen, enten det er en ny grunnlov på plass, eller ikke.

Forrige artikkelLysrigg drepte én, skadet 24 i Jerusalem
Neste artikkelTo prosent av parlamentarikere i Egypt kvinner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag