Et flertall i Egypt vil kansellere fredsavtale med Israel

Et klart flertall i Egypt vil si opp fredsavtalen med Israel, og andelen som sier nei til fred er størst blant de unge. Bare 32 prosent av egypterne de vil beholde avtalen, viser en ny meningsmåling fra Pew.
Skjermdump fra tv-reportasje fra Egypt.
Skjermdump fra tv-reportasje fra Egypt.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Andelen egyptere med høyere utdanning som vil annullere fredsavtalen har økt fra 40 prosent i 2011 til 58 prosent i 2012. Dermed har dere syn på fredsavtalen kommet mer på linje med dem som har kortvarig utdannelse (59 prosent) og mellomlang utdannelse (63 prosent).

8. mai publiserte Pew Research Center en omfattende meningsmåling fra Egypt. 52 prosent av deltakerne i undersøkelsen sier de er optimistiske for framtiden, 50 prosent tror økonomien vil forbedre seg de neste 12 måneder og 67 prosent sier demokrati er den styreform som er mest å foretrekke.

40 prosent tror religiøse minoriteter vil få mindre rettigheter i en regjering dominert av Det muslimske brorskap. Bare 22 prosent tror religiøse minoriteter vil få flere rettigheter.

83 prosent mener religiøse ledere har en god eller veldig god innflytelse i landet. Til sammenligning får militæret 75 prosent, media 70 prosent, rettssystemet 61 prosent og lokalt politi 37 prosent.

En tilsvarende Pew-undersøkelse ble gjennomført i 2010. Den gang sa 82 prosent av egypterne at de så islams rolle i politikken positiv. Bare to prosent så den som negativ. To år senere har disse tallene endret seg radikalt. Nå er det bare 64 prosent som ser islams rolle positiv, og 25 prosent som ser den negativ.

Før Mubarak ble styrtet mente 47 prosent at islam spilte en stor rolle i egyptisk politikk. I dag har dette tallet økt til 66 prosent.

Pew spurte deltakerne om de vil foretrekke tyrkisk eller saudi-arabisk modell for forhold mellom religion og politikk. 61 prosent svarte Saudi-Arabia, kun 17 prosent Tyrkia. 22 prosent svarte ingen av de to. Selv om Saudi-Arabia på ingen måte er noe demokrati, er det likevel et flertall av dem som valgte Saudi-Arabia som sier demokrati er den beste styringsform.

9 av 10 egyptere ønsker lover som følger islams prinsipper. 60 prosent sier lovene bør strengt følge Koranen, 32 prosent sier lovene bør følge verdiene og prinsippene i islam. Kun 6 prosent sier lovene ikke bør bli påvirket av Koranen. 3 prosent svarte ikke.

Meningsmålingen ble gjennomført med ansikt-til-ansikt intervjuer med tusen egyptere i perioden 19. mars til 10. april. Alle intervjuene ble gjort på arabisk. Feilmarginen er 4,2 prosentpoeng.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelIrans kronprins: – Ikke bomb atomreaktorer
Neste artikkelHvorfor norsk olje- og gassnæring trygt kan satse i Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise