Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ønsketenkning i Egypt?

Tilhengere av Muhammed Morsi jubler etter valgseieren. (Foto: Jonathan Rashad, flickr.com)
Tilhengere av Muhammed Morsi jubler etter valgseieren. (Foto: Jonathan Rashad, flickr.com)
Generalene i Egypt har akseptert en president fra Det muslimske brorskap, sannsynligvis fordi de forventer å beholde den reelle makten. Men hva skjer dersom brorskapet får makt til å fengsle generalene, slik det har skjedd i Tyrkia?

Resultatet av presidentvalget i Egypt viste at landet er delt på midten. Islamistenes kandidat fikk et lite flertall (51,7 prosent), den sekulære kandidaten fikk nesten like mange stemmer (48,3 prosent), ifølge det offisielle resultatet. Valgdeltakelsen var på 51,85 prosent.

Vi bygger denne artikkelen på en artikkel i israelhayom.com, vi tok den ut 25. juni 2012. Forfatteren, Eyal Zisser, mener at når Det muslimske brorskapets kandidat, Mohammed Morsi, ble erklært som vinner, er det fordi de egentlige makthaverne for det første tror at befolkningen ikke ville godta at den sekulære kandidatene ble erklært som vinner. Men det skyldes også at de regner med at de vil klare å beholde mye av kontrollen. Vi sikter da til lederrådet (Supreme Council of the Armed Forces), hvor generaler har det meste å si.

Generalene håper at Morsi vil miste sin popularitet ganske snart. De håper at han vil få skylda for det som er galt, selv om generalene har så mye kontroll at Morsi ikke kan føre den politikken han ønsker. De håper at de etter ei tid kan kvitte seg med Morsi, kanskje på en lignende måte som de nylig ganske enkelt oppløste det valgte parlamentet.

De håper at Morsi i mellomtiden vil tilpasse seg situasjonen. Israel håper at han vil godta fredsavtalen fra 1979. I så fall vil det gi avtalen en legitimitet den hittil har manglet, for islamistene og mange andre har aldri godtatt den.

Sett fra generalenes side er dette et farlig vågestykke. Ser man til Tyrkia, for eksempel, forsøkte generalene noe lignende. Nå sitter mange av generalene i fengsel. Skulle det gå på lignende måte i Egypt også, vil Israel få virkelig store problemer.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart