Kvinner ønsker seg fulle rettigheter i Egypt

Kvinnegrupper i Egypt legger press på den nyvalgte presidenten Mohammed Morsi, for å sikre at kvinner får like rettigheter som menn.
Fra en kvinnemarsj i april på Tahrir-plassen i Kairo. (Foto: Gigi Ibrahim)
Fra en kvinnemarsj i april på Tahrir-plassen i Kairo. (Foto: Gigi Ibrahim)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Gruppene ber Morsi utnevne kvinner i regjeringen og ansette flere kvinner i staten, slik at kvinner får økt innflytelse i landet. Under valgkampen lovet den daværende presidentkandidaten å utnevne kvinner i viktige posisjoner, dersom han ble valgt. Morsis politisk rådgiver, Ahmed Deif, har uttalt overfor CNN at det første presidenten vil gjøre er å utnevne to visepresidenter, en kristen og en kvinne.

Men presidenten har også sendt signaler i motsatt retning. Under fire valgkamptaler snakket han om “Egypts menn” og måtte først etterpå presisere at han også mente kvinner. Dessuten indikerte Morsi at han ønsker å innføre sharia. Noen måneder før valget ropte Morsi “Koranen er vår grunnlov” under en politisk tale. Det er disse signalene som gjør at Egypts kvinner nå mobiliserer for å sikre at det nye Egypt etter Hosni Mubarak, blir bedre for dem enn situasjonen var før.

Kampanje for kvinnerettigheter
Likevel er det begrenset hvor stort handlingsrom Morsi får. Militæret i Egypt, som styrte landet i overgangsperioden etter revolusjonen, har blant annet gitt seg selv rett til å utforme landets nye grunnlov. Likevel frykter feminist og formann i Egyptiske kvinners forening, Hoda Badran, at kvinners rettigheter kan bli svekket så lenge Det muslimske brorskaps “Parti for frihet og rettferdighet” sitter ved makten.

Foreningen har nå startet en Facebook-kampanje der de oppfordrer kvinner til å forklare Morsi hva de forventer at han gjør for å bedre kvinners situasjon i Egypt.

– Herr president: Jeg ønsker ikke din beskyttelse, for jeg er ikke svak. Men jeg ønsker mine fulle rettigheter. Jeg krever fulle borgerrettigheter. Kvinners rettigheter er menneskerettigheter, skriver noen av kvinnene på kampanjesiden, ifølge Jerusalem Post.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise