Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kvinner ønsker seg fulle rettigheter i Egypt

Fra en kvinnemarsj i april på Tahrir-plassen i Kairo. (Foto: Gigi Ibrahim)
Fra en kvinnemarsj i april på Tahrir-plassen i Kairo. (Foto: Gigi Ibrahim)
Kvinnegrupper i Egypt legger press på den nyvalgte presidenten Mohammed Morsi, for å sikre at kvinner får like rettigheter som menn.

Gruppene ber Morsi utnevne kvinner i regjeringen og ansette flere kvinner i staten, slik at kvinner får økt innflytelse i landet. Under valgkampen lovet den daværende presidentkandidaten å utnevne kvinner i viktige posisjoner, dersom han ble valgt. Morsis politisk rådgiver, Ahmed Deif, har uttalt overfor CNN at det første presidenten vil gjøre er å utnevne to visepresidenter, en kristen og en kvinne.

Men presidenten har også sendt signaler i motsatt retning. Under fire valgkamptaler snakket han om «Egypts menn» og måtte først etterpå presisere at han også mente kvinner. Dessuten indikerte Morsi at han ønsker å innføre sharia. Noen måneder før valget ropte Morsi «Koranen er vår grunnlov» under en politisk tale. Det er disse signalene som gjør at Egypts kvinner nå mobiliserer for å sikre at det nye Egypt etter Hosni Mubarak, blir bedre for dem enn situasjonen var før.

Kampanje for kvinnerettigheter
Likevel er det begrenset hvor stort handlingsrom Morsi får. Militæret i Egypt, som styrte landet i overgangsperioden etter revolusjonen, har blant annet gitt seg selv rett til å utforme landets nye grunnlov. Likevel frykter feminist og formann i Egyptiske kvinners forening, Hoda Badran, at kvinners rettigheter kan bli svekket så lenge Det muslimske brorskaps «Parti for frihet og rettferdighet» sitter ved makten.

Foreningen har nå startet en Facebook-kampanje der de oppfordrer kvinner til å forklare Morsi hva de forventer at han gjør for å bedre kvinners situasjon i Egypt.

– Herr president: Jeg ønsker ikke din beskyttelse, for jeg er ikke svak. Men jeg ønsker mine fulle rettigheter. Jeg krever fulle borgerrettigheter. Kvinners rettigheter er menneskerettigheter, skriver noen av kvinnene på kampanjesiden, ifølge Jerusalem Post.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart