Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Egypt vil gjenopprette suvereniteten på Sinai

Sinai (Illustrasjon: Julian Pierre)
Sinai (Illustrasjon: Julian Pierre)
600.000 mennesker bor på Sinai-halvøya. En firedel av dem er uten egyptiske identitetspapirer og dermed uten rettigheter. Mange av dem utfordrer nå Egypts suverenitet i området.

I «Dagsrevyen» på engelsk fra IBA 8. august 2012 ble Matthew Kalman fra London Daily Mail intervjuet. Han var inntil nylig redaktør av Jerusalem Report. Han sa at siden tidligere president Hosni Mubarak ble avsatt i 2011, har Sinai blitt helt ”Ville-vesten”. Det er blitt en slags gjennomgangsleir for smugling av store mengder våpen og narkotika både inn i og ut av Egypt, først og fremst inn til Gaza gjennom smugler-tunnelene. For Hamas-styret i Gaza ønsker alle de våpen de kan få tak i.

I Sinai har det utviklet seg en slags halvt selvstendig stat. Det bor ca. 600.000 mennesker i Sinai. Omtrent en firedel av dem har ikke en gang egyptiske identitetspapirer. De har ikke stemmerett, de kan ikke være ansatt i det offentlige. De kan ikke en gang eie jord.

Disse menneskene, som er fremmedgjorte i Egypt, finner kombinasjonen av smugling og islamistisk ekstremisme meget tiltrekkende. Denne situasjonen i Sinai har utviklet seg gjennom flere år.

Eksplosiv situasjon
Og det kom for alvor til syne etter revolusjonen. Våpen ble smuglet fra Libya gjennom Egypt langs kystveien til Gaza. Da Libya og Egypt brøt sammen, kom store våpenmengder inn i Sinai. Den fremmedgjorte befolkningen i Sinai tjente store penger på dette, og Hamas i Gaza var villige kjøpere.

Disse faktorene til sammen er noe av det som har skapt denne eksplosive situasjonen.

Utfordrer Egypts suverenitet
President Mohammed Morsi i Egypt er i en vanskelig situasjon. Hamas står ham på mange måter nært ideologisk. Hamas springer ut fra hans bevegelse, Det muslimske brorskapet, i Egypt.

Men når disse folkene åpent utfordrer Egypts suverenitet over Sinai, og dreper seksten egyptiske politimenn som satt fredelig og skulle spise etter å ha fastet i ramadan, har det gått for langt. Det ser ut for at angrepet var klekket ut i Gaza, selv om det ikke er sikkert at palestinere gjennomførte angrepet. Og så stjal angriperne egyptiske militærkjøretøyer og kjørte inn i Israel. President Morsi kan ikke godta slikt. Derfor har egyptiske styrker gått til angrep på noen av disse gruppene, og til og med bombet dem.

Egyptiske militære har blant annet angrepet beduin-landsbyer sør for El Arish med angrepshelikoptre og kampfly. Det viser at Morsi og hans generaler har besluttet å opptre hensynsløst nok til gjenopprette egyptisk suverenitet.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart