Morsi sparket generalene og forsvarsministeren

Israel følger utviklingen i Egypt med argusøyne etter at hele forsvarsledelsen i nabolandet har fått sparken.

Den egyptiske forsvarssjefen Mohammed Hussein Tantawi (til venstre) fikk søndag sparken. Bildet er fra et møte med sin amerikanske kollega, Martin Dempsey (til høyre), tidligere i år. (Foto: Myles Cullen)
Den egyptiske forsvarssjefen Mohammed Hussein Tantawi (til venstre) fikk søndag sparken. Bildet er fra et møte med sin amerikanske kollega, Martin Dempsey (til høyre), tidligere i år. (Foto: Myles Cullen)

– Det er en veldig betydelig utvikling. Vi er nødt til å se hvor dette leder oss, forklarer en regjeringskilde overfor Yedioth Aharonoth.

I Jerusalem er en overrasket over beslutningen til president Mohammed Morsi om å sparke de øverste generalene og forsvarsministeren. At han i tillegg har reversert en ny grunnlovsendring vedtatt av militæret, som ville gitt dem mye makt i sivilsamfunnet, kom også forholdsvis uventet.

– Avgjørelsen jeg tok i dag var ikke for å ramme enkelte personer, heller ikke for å føre skam over militærinstitusjonen. Det var heller ikke mitt mål å begrense frihet, sa presidenten da han hadde fattet sin beslutning.

– Mitt mål var det beste for nasjonen og dets folk, la han til.

Vil vise hvem som er sjefen
Den israelske regjeringskilden mener Morsi nå ønsker å framstille seg selv som Egypts “frelser”.

– Det muslimske brorskap benytter seg av muligheten [nå som de har den sittende presidenten], for det egyptiske folk er for øyeblikket opptatt med utviklingen på Sinai og peker finger mot forsvarsledelsen. Morsi presenterer seg selv som en frelser. Han tillater seg å ta et oppgjør med forsvarsapparatet. Det Morsi har gjort går imot grunnloven, som toppgeneralene selv har utformet. Men Morsi ønsker å vise hvem den virkelige sjefen er. Nå må han se hvordan hæren vil reagere – om de i det hele tatt kommer til å gjøre det. Kanskje finner de ut at der verdt å gå til “krig” mot Morsi, forklarer vedkommende.

 

Forrige artikkelIsraelerne imot Iran-angrep
Neste artikkel– Smuglerstans dersom Egypt gjenåpner Rafah
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no