Egypt har økt militær styrke i Sinai uten godkjenning fra Israel

De siste ukene har den egyptiske hæren satt inn større styrker på Sinai-halvøya enn det gamle og nye avtaler med Israel tillater. Israel er ikke informert, melder Ha’aretz.

Sinai-halvøya. (Foto: Wikimedia Commons)
Sinai-halvøya. (Foto: Wikimedia Commons)

Fredsavtalen mellom Egypt og Israel fra slutten av 1970-tallet legger sterke begrensninger på det militære nærværet på Sinai-halvøya. Etter revolusjonen i Egypt i 2011 åpnet Israel for å tillate syv bataljoner og seks kompanier ekstra i Sinai, inkludert stridsvognavdelinger. Innrømmelsen ble gjort for at egyptiske myndigheter kunne få bedre kontroll på sikkerhetssituasjonen i området.

Frem til angrepet på Sinai-halvøya 5. august, hadde ikke egypterne utnyttet fullt ut muligheten til å flytte inn styrker. Etter angrepet har de gjort det, og de har også flyttet inn flere styrker enn det Israel har gått med på, skriver journalist Avi Isssacharoff i Ha’aretz. Først i ettertid er den israelske regjering blitt kjent med dette. Israelske forsvarskilder har avvist å kommentere saken, men understreker at sikkerhetssamarbeidet mellom partene hittil har vært godt.

5. august ble en egyptisk grensestilling angrepet av væpnede menn. 16 soldater ble drept og to pansrede personellkjøretøy stjålet. Et av kjøretøyene eksploderte ved grensestasjonen Kerem Shalom, det andre kjørte to kilometer inn på israelsk territorium før det ble rammet av israelske luftstyrker.

Hittil har Israel unngått å svare på Egypts ensidige tiltak, “tilsynelatende for å unngå en konfrontasjon”, skriver Issacharoff.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise