Presidentens sønn truer demonstranter

President Mohammed Morsi. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
President Mohammed Morsi. (Foto: European External Action Service, flickr.com)

I morgen 24. august er det planlagt en demonstrasjon mot Det muslimske brorskap og mot president Mohammed Morsi i Egypt. Demonstrantene blir møtt med dårlig skjulte dødstrusler på Facebook-siden til presidentens sønn.

Sjeik Hashem Islam, medlem av Egypts Al-Azhar Fatwa-komité, har også kommet ut med radikal støtte til presidenten. Han hevder å kunne “bevise”, med vers fra Koranen, at alle som motsetter seg den valgte regjeringen er opprørere og vranglærere, og at de derfor kan henrettes. Alle som deltar i demonstrasjonen gjør det med risiko om dødsstraff, skal sjeiken ha sagt på Den diplomatiske klubben i Kairo.

Den politiske aktiviteten til Morsi junior vekker oppmerksomhet i Egypt. Selv presidentens tilhengere anbefaler at Morsi “gir opplæring til sin sønn”, skriver Zvi Bar’el i Ha’aretz. Noen aviser har til og med begynt å sette et kritisk søkelys på presidentens familie og deres pengebruk.

– Disse tøffe utvekslingene, via Facebook fra sønnens side, og via aviser – inkludert regjeringspressen – fra Morsis motstanderes side, gjør det klart at forandring er på gang i Egypt. Et offentlig ordskifte som tillater kritikk er et fenomen Egypt ikke har kjent på flere tiår, spesielt muligheten til å kritisere regjeringen, byråkratiet, og selv presidenten og hans familie, skriver Bar’el.

Men kommer det frie ordskiftet til å fortsette?

– Det er fortsatt for tidlig å si hvordan framtiden til den egyptiske debatten vil se ut. Anwar Sadat holdt også møter med intellektuelle som kritiserte ham, men kort tid før han ble myrdet [i oktober 1981] fengslet han mange av dem. Morsi har hittil bare utpekt nye redaktører i regjeringspressen, skriver Bar’el.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zvi Bar’el har vært journalist i Ha’aretz siden 1982. Han har tidligere vært fungerende redaktør av avisen og korrespondent i Washington.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag