Presidentens sønn truer demonstranter

– Jeg foreslår at alle som planlegger å gå ut i gatene [for å protestere] 24. august, legger igjen et avskjedsbrev hjemme, fordi vi skal ta hånd om dem, skriver Ahmed Mohammed Morsi, sønn av Egypts nye president.

President Mohammed Morsi. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
President Mohammed Morsi. (Foto: European External Action Service, flickr.com)

I morgen 24. august er det planlagt en demonstrasjon mot Det muslimske brorskap og mot president Mohammed Morsi i Egypt. Demonstrantene blir møtt med dårlig skjulte dødstrusler på Facebook-siden til presidentens sønn.

Sjeik Hashem Islam, medlem av Egypts Al-Azhar Fatwa-komité, har også kommet ut med radikal støtte til presidenten. Han hevder å kunne “bevise”, med vers fra Koranen, at alle som motsetter seg den valgte regjeringen er opprørere og vranglærere, og at de derfor kan henrettes. Alle som deltar i demonstrasjonen gjør det med risiko om dødsstraff, skal sjeiken ha sagt på Den diplomatiske klubben i Kairo.

Den politiske aktiviteten til Morsi junior vekker oppmerksomhet i Egypt. Selv presidentens tilhengere anbefaler at Morsi “gir opplæring til sin sønn”, skriver Zvi Bar’el i Ha’aretz. Noen aviser har til og med begynt å sette et kritisk søkelys på presidentens familie og deres pengebruk.

– Disse tøffe utvekslingene, via Facebook fra sønnens side, og via aviser – inkludert regjeringspressen – fra Morsis motstanderes side, gjør det klart at forandring er på gang i Egypt. Et offentlig ordskifte som tillater kritikk er et fenomen Egypt ikke har kjent på flere tiår, spesielt muligheten til å kritisere regjeringen, byråkratiet, og selv presidenten og hans familie, skriver Bar’el.

Men kommer det frie ordskiftet til å fortsette?

– Det er fortsatt for tidlig å si hvordan framtiden til den egyptiske debatten vil se ut. Anwar Sadat holdt også møter med intellektuelle som kritiserte ham, men kort tid før han ble myrdet [i oktober 1981] fengslet han mange av dem. Morsi har hittil bare utpekt nye redaktører i regjeringspressen, skriver Bar’el.

Zvi Bar’el har vært journalist i Ha’aretz siden 1982. Han har tidligere vært fungerende redaktør av avisen og korrespondent i Washington.

 

Forrige artikkelKan gå mot nyvalg likevel
Neste artikkelSolenergiprogrammet alle tjener på
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.