Egypt trekker tilbake noen stridsvogner

Fredsavtalen mellom Israel fra 1979 spesifiserer nøyaktig hvilke og hvor mange våpen Egypt får lov til å ha i Sinai-ørkenen. Inntil nylig har Egypt holdt seg til denne avtalen.

Egyptisk M1 Abrams stridsvogn. (Foto: Wikimedia Commons)
Egyptisk M1 Abrams stridsvogn. (Foto: Wikimedia Commons)

Men som vi tidligere har meldt, har Egypt nå brakt stridsvogner (tanks) og annet “ulovlig” utstyr inn i Sinai. Grunnen er at ulike militære grupper (av beduiner) har tatt kontroll og til dels drept egyptiske soldater. Noen av gruppene har kontakt med Al Qaida, og en utenlandske frivillige er nok også inne i bildet. Noen av beduinene har et fiendtlig forhold til Egypts regjering, som de mener ikke har gjort noe for dem.

I løpet av den siste uka når dette blir skrevet har det vært fire tilfeller hvor den egyptiske hæren har uskadeliggjort landminer som væpnede grupper hadde lagt ut i Nord-Sinai, øst for Al Arish.

Den egyptiske hæren sier at den har brakt inn de våpen og de soldater som er nødvendige for å gjenvinne kontrollen i Sinai. Det inkluderer blant annet et ukjent antall tanks. Politiet og militæret har gått til aksjon mot våpenlagre, og arrestert mistenkte. Blant våpnene de har funnet, er ulike typer raketter.

Nå melder en kilde at den egyptiske hæren har trukket et ukjent antall tanks ut av Sinai og erstattet dem med lettere pansrede personellkjøretøyer (PPK-er). Det sies å være for å berolige israelerne.

Mange israelere ville kanskje vært enda mer beroliget hvis de hadde visst hvor mange tanks og andre “forbudte” våpen som er igjen, og hvordan den egyptiske hæren ser for seg tilbaketrekningen av resten. De frykter at Egypt vil bruke en akutt situasjon, der alle forstår at mer våpen trengs, til en varig styrkeoppbygging i Sinai.

 

Kilde: En artikkel fra Reuters gjengitt på Ynetnews.com (det engelske nettstedet til Yediot Aharonot) den 4. september 2012.

 

Forrige artikkelMoms opp én prosent
Neste artikkelIDF stanset rakettangrep fra terrorcelle
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no