Muslimer trakasserer kristne til ikke å stemme

I det sørlige Egypt er det noen steder en betydelig kristen befolkning. Under folkeavstemningen om den nye grunnloven i desember 2012 gjennomførte muslimer en stor kampanje med trakassering for å hindre kristne i å stemme.

Egypts flagg. (Foto: Wikimedia Commons)
Egypts flagg. (Foto: Wikimedia Commons)

Det var ingen hemmelighet at de aller fleste kristne ville stemme nei til grunnlovsforslaget.

Omtrent en måned før valget marsjerte ca. 50.000 islamister gjennom provinshovedstaden, Assiut, og ropte at Egypt skal bli “islamsk, islamsk på tross av de kristne”. Forrest i toget red flere skjeggete menn på hest med sverd i slirer. Det skulle minne om tidligere muslimer som erobret Egypt fra de kristne på 600-tallet. De marsjerte først og fremst gjennom kristne bydeler. Innbyggerne der stengte sine butikker og holdt seg hjemme. – I Assiut provins utgjør de kristne omtrent 35 prosent av en befolkning på 4,5 millioner. Det er flere kristne der enn i noen annen provins i Egypt. Samtidig er provinsen en høyborg for islamistene i Egypt. – Men i provinsen Minya er andelen av kristne litt høyere enn i Assiut, 36 prosent.

I selve valget var det få kristne som stemte. Noen steder var valgdeltakelsen nede i 7 prosent. Noen av de kristne som forsøkte å nå fram til valglokalet, opplevde at muslimer kastet steiner mot dem og tvang dem til å gå hjem igjen uten å få stemme. I noen tilfeller gikk stemmeprosessen unødig tregt i kristne områder. Noen steder stilte muslimer som allerede hadde stemt andre steder opp i køen, så de kristne måtte vente så lenge at mange av dem gav opp og gikk hjem.

Kristne aktivister ser det som skjedde ved valget som et barometer for hva de kristnes status vil bli under en grunnlov som gir en større rolle til sharia enn tidligere, både i styret og i dagliglivet. Selv under en sekulær enehersker som Hosni Mubarak klaget de kristne over at de ble diskriminert. Men de frykter at det blir verre nå under islamistene, som har dominert Egypt siden Mubarak ble styrtet i februar 2011.

“Når alle emner blir religiøse, og det bare snakkes om å fremme islam og profeten, føler en kristen seg utestengt fra å delta sosialt,” sier en kristen aktivist. “Hvis dette ikke forandrer seg, vil forholdene bare bli verre for kristne.”

Noen kristne har deltatt i demonstrasjoner mot den nye grunnloven.

10 provinser, blant dem Assiut, var med i første runde av folkeavstemningen om grunnloven.  Det er meldt om press mot de kristne flere steder. Men presset er gjerne mest effektivt i landlige strøk, slik mange steder i Assiut-provinsen er. Det er mer oversiktiglig der enn i store byer, muslimene har bedre kontroll på hva de kristne gjør.

De andre provinsene stemmer senere.

Talsmenn for islamistene benekter at muslimer trakasserer kristne. Det er “bare løgner og rykter.”

Grunnlovsforslaget har polarisert det egyptiske samfunnet og ført til store demonstrasjoner for og imot. Kristne og andre opposisjonelle var i utgangspunktet representert i forsamlingen som skrev grunnlovsforslaget, men trakk seg fordi islamistene opptrådte dominerende. Den nye koptiske paven, Tawadros II, har offentlig kalt noen av artiklene i grunnloven for “katastrofale”.

Ledere i Det muslimske brorskapet sier at det mest er kristne som står for demonstrasjonene mot grunnlovsforslaget. Man advarer de kristne mot å samarbeide med Mubaraks tilhengere. “Den som skvetter vann på president Morsi, vil vi skvette med blod.” Kristne forteller om skremselstaktikk fra muslimenes side. Truende meldinger blir sendt på mobiltelefon og på sosiale medier. Det har også vært brukt vold, folk fra Muslimsk brorskap banker opp demonstranter.

Hvordan kristne og andre minoriteter har det i Egypt og andre arabiske land i dag, forteller noe om hvordan jødene har hatt det gjennom historien, og hvordan de vil få dersom palestinerne og deres støttespillere lykkes i sitt uttalte mål om igjen å gjøre jødene til minoritet overalt, også i Israel.

 

Kilde: En artikkel fra Associated Press, forfatter Hamza Hendawi, på Times of Israel 20. desember 2012.

 

Forrige artikkelEU-støttet fjernsynsprogram hyller terror og Israel-hat
Neste artikkelLikud-Beiteinu synker på målingene grunnet Bennetts framgang
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no