I Egypt må du aldri fortelle at du er ateist

I Egypt kan det straffe seg hardt å fortelle sine Facebook-venner at man er ateist. Veldig hardt.
Studenten Karim Ashraf Mohamad al-Banna (21) ble dømt til tre års fengsel for å ha fortalt på Facebook at han er ateist.
Studenten Karim Ashraf Mohamad al-Banna (21) ble dømt til tre års fengsel for å ha fortalt på Facebook at han er ateist.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

10. januar ble studenten Karim Ashraf Mohamad al-Banna (21) dømt til tre års fengsel ved domstolen i Idku i Egypt. Hvorfor? – Fordi han hadde sagt på Facebook at han er ateist, melder The Economist. Domstolen mente dette var å “fornærme islam”, og en slik fornærmelse kan altså straffes med tre års fengsel. Studenten hadde allerede blitt straffet av sine naboer i form av trakassering, før statsmakten begynte sin straffeforfølgelse. Han ble arrestert sammen med venner i en såkalt “ateistkafé” i Kairo i november, melder The Guardian.

Egypts grunnlov sier trosfrihet er absolutt, men garanterer bare frihet for muslimer, kristne og jøder til å praktisere sin religion. Dermed er ateister uten beskyttelse, og i det siste har myndighetene slått ned på dem. Det er ikke ulovlig i seg selv å være ateist i det skjulte, men når man bekjenner sin ateisme offentlig, er dette en fornærmelse mot religionen (les: islam).

I desember publiserte den avdeling i det egyptiske justisdepartementet det The Economists journalist beskriver som “en absurd undersøkelse” som slo fast at det er 866 ateister i Egypt. Det ble påpekt at Egypt har flere ateister enn noe annet land i Midtøsten, uten at det ble nevnt at Egypt også har flest innbyggere. Egypt har nær 88 millioner innbyggere. Justisdepartementet hevder altså at mindre enn 0,01 promille av befolkningen er ateister.

Etter publiseringen av undersøkelsen har forfølgelsen av ateister økt. Og dette skjer i militærregimets Egypt, ikke under Det muslimske brorskapet.

Det er grunn til å tro at straffeforfølgningen av ateister ikke vil møte betydelig motstand i den egyptiske befolkningen.

I april til mai 2010 gjennomførte det amerikanske forskningsinstituttet Pew en undersøkelse blant muslimer i Egypt. Intervjuene ble gjennomført på arabisk, blant et representativt utvalg på tusen fra den voksne befolkningen.
82 prosent sa at de støttet steining av personer som har vært utro. 77 prosent støttet pisking eller amputering av hånd for tyveri. 84 prosent støttet dødsstraff for folk som forlater islam. Til sammenligning var det bare 5 og 6 prosent av muslimene i Tyrkia og Libanon som støttet dødsstraff for konvertering. [Se rapport fra Pew.]

Egyptiske muslimer var mindre positive til al-Qaida enn muslimer i Jordan og Nigeria, men likevel sa 7 prosent at de var veldig positive og 12 prosent at de var noe positive til Osama bin Ladens terrornettverk. 19 prosent var veldig positive til Hamas, 28 prosent var noe positive. Støtten til Hamas har ligget noenlunde jevnt på dette nivået i tilsvarende undersøkelser helt siden 2007, mens andelen som har et veldig eller noe positivt inntrykk av Hizbollah har gått ned fra 56 prosent i 2007 til 29 prosent i 2010. [Se rapport fra Pew.]

Les mer her.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelLegeprotest mot Gilbert som ”Årets navn”
Neste artikkelÅrsmøte i MIFF Lister med visning av foredraget “Hvorfor i all verden støtte Israel?”
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise