Straffefritt å forfølge kristne i Egypt

De såkalte “forsoningsrådene” blir brukt til å undertrykke kristne.

Koptiske kristne i Irland demonstrerer til støtte for sine kristne brødre i Egypt. (Illustrasjonsfoto: Tomasz Szustek, flickr)
Koptiske kristne i Irland demonstrerer til støtte for sine kristne brødre i Egypt. (Illustrasjonsfoto: Tomasz Szustek, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mandag 22. juni 2015 hadde journalist John Solsvik en artikkel i avisen Dagen. Tittelen var “Ofre dømmes – overgripere går fri”. Det handler om situasjonen for de kristne i Egypt. De fleste av dem er koptere. De kristne utgjør 8-10 % av befolkningen, men antallet minker raskt. Stadig flere kristne finner livet i Egypt uholdbart, og drar – så vidt mulig til vestlige land. I denne artikkelen har jeg brukt en del stoff fra Solsviks artikkel  og fra andre kilder.

Den nåværende egyptiske regjering har et forholdsvis godt sikkerhetssamarbeid med Israel. Men for de kristne i Egypt er situasjonen ganske utålelig.

De egyptiske myndighetene viderefører den eldgamle tradisjonen i muslimske land om at ingen muslim skal få noen seriøs straff for forbrytelser mot ikke-muslimer.

I Egypt blir dette særlig gjort ved at “konflikter” mellom muslimer og kristne ikke bringes inn for vanlige domstoler, men for “forsoningsråd”. Rådene har flertall av muslimer. Når kristne “provoserer” muslimer (for eksempel ved å vokse i antall eller ved å bruke private hjem til møter), går muslimer til angrep på kristnes eiendom og kirker. Et annet eksempel på hva som kan “provosere” muslimene slik at de tyr til vold, er rykter om at en muslimsk gutt er sammen med ei kristen jente. [Legg merke til at rykter er nok, i den typen saker er kravene til bevis ytterst sparsomme.]

“Forsoningsrådene” finner vanligvis ut at de kristne har skylda fordi de “framprovoserte” angrepet. De kristne dømmes til å be om unnskyldning. I mange tilfeller blir de kristne straffet kollektivt. Ofte må de forlate landsbyen sin. Eller kanskje de kristne ikke lenger får bruke kirken sin. Og å få tillatelse til å bygge nye kirker er i praksis nesten umulig.

En dom i “forsoningsrådet” kan ikke ankes, heller ikke inn for det vanlige rettsapparatet. De kristne er helt prisgitt den muslimske tankegangen.

De grunnleggende forholdene her – straffefrihet for muslimer som forbryter seg mot ikke-muslimer – har også rammet jødene gjennom historien. At det altfor ofte er slik fremdeles, er en viktig grunn til at jødene må beholde sin stat hvor de er i flertall og har kontrollen.

Forrige artikkelRapport om Gaza-krigen fra FNs granskningskommisjon
Neste artikkel– Partisk institusjon ga partisk rapport
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no