Kraftige kamper i Sinai

IS-tilknyttede jihadister gjennomførte onsdag angrep hvor mer enn hundre personer ble drept.

Grenseområdet mellom Israel og Egypt på Sinai-halvøya. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Grenseområdet mellom Israel og Egypt på Sinai-halvøya. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Onsdag gjennomførte IS-tilknyttede jihadister på Sinai i Egypt flere omfattende angrep mot militære stillinger. Ifølge kilder i det egyptiske helsevesenet og i sikkerhetsstyrkene ble minst 70 egyptere drept, de fleste soldater, og flere titalls jihadister. En offisiell talsmann for hæren, Mohamed Samir, sier 17 soldater ble drept og hundre jihadister. Det er på det nåværende tidspunkt ikke mulig å forklare forskjellen i tallene, skriver Times of Israel.

Israelske forsvarsstyrker har trappet opp beredskapen mot grensen til Egypt. Nå hevder egyptiske sikkerhetskilder at situasjonen er «hundre prosent under kontroll». Jihadistene skal ha trukket seg tilbake etter åtte timer med kamper i byen Sheikh Zuweid.

– Det er en «reell bekymring» for at IS-jihadister kan vinne kontrollen på Gaza-stripen, sier Giora Eiland, tidligere generalmajor og nasjonal sikkerhetssjef. Han tror jihadistene er en mindre trussel mot Egypt, siden den egyptiske hæren er sterk og det er stor støtte i den egyptiske befolkningen for tøff kamp mot jihadistene. Egypt frykter at en IS-frammarsj mot Gaza kan skape hull i grensebarrierene og åpne for en masseflukt av sivile fra Gaza inn i Sinai, skriver Ha’aretz.

Kampene mellom egyptiske myndigheter og islamister pågår også andre steder enn i Sinai. I Kairo ble Nasser al-Houfi og åtte andre medlemmer av Det muslimske brorskapet drept av spesialstyrker i et raid onsdag. Mandag ble statsadvokaten Hisham Barakat drept.

– Vi er partnere med Egypt og mange andre stater i Midtøsten og i verden i kampen mot radikal islamistisk terror, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag.

Forrige artikkelDanser med angrepsrifler på sommerleir
Neste artikkelNei, dette bildet kan ikke brukes!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.