Historisk møte mellom «Bibi» og Sisi

Benjamin Netanyahu og Egypts Abdel Fattah al-Sisi møttes for første gang offentlig.

Benjamin Netanyahu møtte Abdel Fattah al-Sisi for første gang offentlig. I midten sitter tolken. (Foto: Avi Ohayun/Flickr)
Benjamin Netanyahu og Abdel Fattah al-Sisi har diskutert en våpenhvile mellom Israel og Hamas. (Arkivfoto: Avi Ohayun)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte mandag 18. september Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i New York. Det var det aller første offentlige møtet mellom lederne av nabolandene, skriver den israelske avisen Times of Israel.

– Det er en stor glede å ha dette møtet med deg, sa Sisi til Netanyahu før møtet.

Netanyahu og al-Sisi var begge i New York i forbindelse med et møte i FNs generalforsamling. De to lederne hadde «en omfattende diskusjon om problemene i regionen», ifølge en pressemelding som ble sendt ut fra statsministerens kontor.

– President al-Sisi uttrykte et ønske om å bidra til fred mellom Israel og palestinerne.

Selv om dette er det første offentlige møtet mellom de to lederne er det ikke første gang de treffes. I februar 2016 skal begge ha deltatt på et hemmelig toppmøte sammen med John Kerry, som på den tiden var amerikansk utenriksminister, og Jordans kong Abdullah II. Møtet ble arrangert i feriebyen Aqaba i Jordan.

Det hemmelige møtet var en del av en plan om å få i gang nye forhandlinger mellom Israel og palestinerne og få arabiske land til å anerkjenne Israel som en jødisk stat. Ifølge avisen Ha’aretz skal de også ha møttes i Kairo i april samme år.

Siden det ble etablert diplomatiske bånd mellom Israel og Egypt i 1978, etter mange år med fiendtligheter og en rekke kriger, har forholdet vært fredelig, men kjølig. De to landene har likevel hatt et tett samarbeid på etterretning og sikkerhet de siste årene, som følge av en felles trussel fra islamistiske terrorgrupper og andre utfordringer.

I løpet av turen til New York møtte Netanyahu også USAs president Donald Trump, Japans statsminister Shinzo Abe og Rwandas president Paul Kagame og andre.

Forrige artikkelTrump-administrasjonen støtter en lov som stanser bistanden til palestinerne
Neste artikkelFemtenbarnsfar druknet i Jordanelva
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.