60.000 politiske fanger i Egypt

Bruken av tortur er systematisk, omfattende og rammer også barn.
Egyptiske fanger holdes i et bur i et rettslokale i Egypt. Det er nå 60.000 politiske fanger i landet. (Foto: Twitter)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det er anslått at Egypt i dag har 60.000 politiske fanger som soner under håpløse forhold. Bruk av tortur er systematisk, omfattende og rammer også hundrevis av barn, skriver Per A. Christiansen i en kronikk i Aftenposten.

«Flere tusen egyptere skal i løpet av de siste årene være forsvunnet. Ikke alle har dukket opp igjen senere. Familiene til opposisjonelle eksilegyptere er blitt utsatt for kollektiv avstraffelse. Koronapandemien blir brukt som påskudd for å bringe kritikere til taushet, blant dem helsearbeidere, journalister og bloggere», skriver den tidligere Midtøsten-korrespondenten.

Egypt har vært preget av uro siden den arabiske våren i 2011. General Abdel Fattah el-Sisi og militæret kuppet makten i 2013 har siden styrt landet med jernhånd. Land som ofte taler om menneskerettigheter, og som aldri nøler med å kritisere Israel, nøler med å gripe inn overfor regimet til Sisi.

«Så sent som i desember ble Sisi tildelt Frankrikes høyeste utmerkelse, Æreslegionen, tross krav om at det skulle stilles betingelser for fortsatt forsvars- og handelspolitisk samarbeid med Egypt», skriver journalisten.

Også Tyskland har valgt «lukrative våpenhandler fremfor rettferdighet», skriver kommentatoren Joe Stork i Human Rights Watch om situasjonen.

«Det egyptiske mørket, som det fortelles om i Andre mosebok, tok slutt etter tre dager. Det mørket som egypterne nå lever under, har vart i årevis, og kan komme til å pågå i flere år til», skriver Christiansen avslutningsvis.

Mens politiske motstandere blir fengslet, torturert og drept i Egypt, er situasjonen en helt annen i nabolandet Israel. Nylig ble Israel regnet blant de 27 beste demokratiene i verden, foran land som Italia, Tsjekkia og Belgia.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi styrer landet med jernhånd. Her taler han på München-konferansen i 2019. (Foto: Wikipedia)


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise