– Jødenes historie i Europa går mot slutten

En tidligere overrabbiner i Israel, Israel Meir Lau, sa nylig at slik han ser det, går den jødiske historien i Europa mot slutten.

En tidligere overrabbiner i Israel, Israel Meir Lau, sa nylig at slik han ser det, går den jødiske historien i Europa mot slutten.

(Det er to overrabinere i Israel, en for europeiske jøder og en for orientalske jøder.) Israel Meir Lau bad den israelske regjeringen og jødiske organisasjoner om å forberede seg på å ta imot Europas jøder i Israel.
Lau overlevde selv konsentrasjonsleiren Buchenwald under 2. verdenskrig. Se artikkelen Syvåring i dødsleir.

Det er en økning i antisemittisme i nesten alle europeiske land. Den kommer blant annet til uttrykk i ekstremt anti-israelske følelser, sa Lau i sin uttalelse. Det er også antisemittiske handlinger: Synagoger brenner, graver blir skjendet, jødiske skoler angrepet og antisemittisk propaganda spredt via Internett og på universitetene. Jødene i land som Østerrike, Sveits, Belgia og Nederland lever i frykt. Særlig er de redde for at noe skal skje med deres barn.

Lau siterte en rapport som nylig ble offentliggjort i Tyskland. Den viser at 62 % av tyskerne er trette av å høre om Holocaust. 70 % av tyskerne blir sinte når de blir minnet om nazistenes forbrytelser, ifølge undersøkelsen.

Meir Lau ser ingen framtid for jødene i Europa. Han mener at de som arbeider for å få jøder til å flytte til Israel, bør satse mer på jødene fra Europa og mindre på jødene fra det tidligere Sovjetunionen. Mange av innvandrerne fra det tidligere Sovjetunionen er ikke egentlig jøder, men ikke-jødiske slektninger til jøder. Israel må skaffe dem hus, språkkurs og jobber.

Tidligere var jødene nødt til å leve med antisemittismen, sier Lau. Men nå har de et valg: Israel. I Israel kan jødene fritt snakke det hellige språket overalt. Hvorfor skal de da lete etter løsninger i Europa?

Kilder: Intervjuer i Jerusalem Post og Ha’aretz.

 

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHar godkjent rakettsalg til Jordan
Neste artikkelDrusisk forretningsmann frigjort
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise