Et “Energistan” under Russlands ledelse?

Mye tyder på at Russland er i ferd med å opprette et kartell for energi i alminnelighet og naturgass i særdeleshet. Det kan styrke de muslimske land og svekke Israel på lengre sikt.

Reut Institute er en kreativ gruppe som skal gi den israelske regjeringen bakgrunn for å foreta langsiktige, strategiske avgjørelser. Den ble opprettet i januar 2004. En talsmann for det israelske utenriksdepartementet sier at de er “meget innflytelsesrike og høyt respekterte”. De blir finansiert av private givere, for det meste i USA. Så vidt jeg kan se av deres nettsted, må man gå andre steder hvis man vil vite noe om høyresidens synspunkter.
Jonathan Adiri er analytiker ved Reut Institute. Det følgende bygger på en artikkel han hadde i Jerusalem Post 26. juni 2007.

Sentralisering i Russland
President Vladimir Putin holder på med å omforme Russland. Han sentraliserer makt i Kreml (hvor statsledelsen i Russland holder til). Han bruker ikke minst kontroll over energi i alminnelighet og naturgass i særdeleshet til sine formål.

Gjennom et sett falske beskyldninger om skattefusk og andre lovbrudd, har Kreml i praksis nasjonalisert Russlands energiproduksjon i den enorme energikjempen Gasprom. Også utenlandske energiselskaper har fått merke sentraliseringen. For eksempel opplevde BP (British Petroleum) nylig at de plutselig satt uten rettigheter, av uklare, byråkratiske grunner.
Russland har nylig gjeninnført medie-sensur. Alle medier i landet må nå ha minst 50 % “gode nyheter” om regjeringen.

Gasskartell
Russland arbeider for å skape et naturgass-kartell, noe lignende det OPEC er for oljen. Naturgass får stadig større betydning og vil kanskje etter hvert bli viktigere enn olje. Denne alliansen er først og fremst med Iran og Algerie, som til sammen har over 40 % av verdens kjente naturgassreserver.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

31. mai 2007 underskrev Russland en banebrytende avtale med land rundt Kaspihavet om å legge gassrørledning rundt sjøen. Det øker Russlands kontroll over transporten av gass.
Energisamarbeidet er en viktig bakgrunn for at Russland støtter Iran mot verdens forsøk på å hindre at prestestyret får adgang til atomvåpen. At Irans allierte, Hizbollah, får bruke russiske panservern-raketter mot Israel, er en del av den samme pakken. Algerie har nylig fått kjøpe våpen for 44 milliarder kroner.

Feil demokrati-type
Adiri mener at en grunnfeil Vesten gjør, er å insistere på et “prosedyre-demokrati” i stedet for et begrenset og mer realistisk demokrati. Dette gir både Russland og Iran mye større spillerom enn de burde hatt.

Vestens krav om demokratiske valg helt “etter læreboka” har ført til at Hamas har tatt makten i det palestinske området og at strukturen i Libanon er smadret fordi Hizbollahs “politiske fløy” får opptre som en legitim, demokratisk maktfaktor. Dette “demokratiet” er også i ferd med å få det moderate tyrkiske regimet til å bryte sammen, mener Adiri. Han mener at Vesten må gi Tyrkia noe på deres tre tradisjonelle krav: Kurderne, Kypros og adgang til EU. Og så må man se at dersom det blir nødvendig med et militærkupp igjen, er det mer demokratisk [i lengden] enn et islamistisk styre.

“Energistan”
Slik det ligger an nå, er Russland i ferd med å opprette et nettverk av ikke-demokratiske stater med mye olje og/ eller gass. Disse statene har meget stor foståelse for islamistiske interessser. Vi kan komme til å stå overfor et slikt nettverk, dominert av Russland, fra Tyrkia til Afghanistan, inkludert Kaukasus og Iran.

 

Forrige artikkelVi vil ikke tolerere oppvigleri i moskeene
Neste artikkelFNs hån av “menneskerettighetene”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -