Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Russland er mer pro-arabisk

Russland motarbeider USA, nedprioriterer forholdet til Israel og legger større vekt på et godt forhold til islamske land. Bakgrunnen for det er kompleks.

Da Sovjetunionen brøt sammen rundt 1990, kom det en rekke kriser i Russland. Det har ført til at landet ble sterkt svekket både økonomisk, militært og på andre måter.
President Vladimir Putin har satt seg som mål å gjenopprette Russlands status som en supermakt likeverdig med USA.

For tiden mener russerne at de blir trampet på av USA. Nato er utvidet til å omfatte tidligere sovjetiske klientstater. Amerikanske soldater og et rakettforsvars-system skal utplasseres i to av disse statene, Tsjekkia og Polen. Vesten forsøker å begrense russisk innflytelse i Ukraina. Dette og mye mer mener russerne tramper på deres interesser.

Denne irritasjonen er en av flere grunner til at russerne viser stor kreaktivitet og besluttsomhet i å gå imot USAs politikk på en rekke felter. Det rammer også Israel. Israel forsøker å ikke irritere «den russiske bjørnen» mer enn nødvendig, og holder et så godt forhold som mulig slik forholdene er.

Venn av araberne
Den israelske journalisten Ben-Yishai, som er kilden til dette stoffet, var nylig i Russland. Der møtte han russiske og utenlandske journalister og diplomater. Ingen forstod noe særlig av hva som skjer i Kreml (stedet i Moskva hvor Russland styres fra). Alle mente at Putin selv tar beslutningene. Men hvem han har som rådgivere og hvor mye innflytelse de har, vet man lite om. Det er skremmende at et så viktig land er så lukket.

Man vet faktisk litt mer om Midtøsten-politikken enn om mye annet. Det er Yevgeny Primakov som står Putin nærmest i disse sakene, hvor han har mer å si enn utenriksminister Sergey Lavrov. Primakov er en eldre mann. Han var både utenriksminister og statsminister i Sovjet-tiden. Han var og er en sterk støttespiller for araberne. Han var i sin tid åpenlyst en venn av Saddam Hussein.

De muslimske områdene
Russland er verdens største land i areal. I Kaukasus og i Sør-Russland ellers er det en stor muslimsk befolkning. Dessuten ønsker Putin et nært samarbeid med tidligere, muslimske Sovjet-stater utenfor Russland (se artikkelen Et Energistan under Russlands ledelse). Putin er redd for at Iran skal undergrave stabiliteten i disse områdene og få i stand opprør blant radikale muslimer. Han har mer enn nok med en krig av denne typen i Tsjetjenia. Russerne håper at et godt forhold til Iran skal bidra til mest mulig ro i de muslimske områdene.

Selge våpen
Russland har en stor våpenindustri som lager fly, raketter, undervannsbåter og andre våpen. Den selger for milliarder av dollar hvert år. Sjefene i de ulike bedriftene er for det meste tidligere toppfolk i kommunistpartiet. Som alle bedriftsledere er de interessert i stort salg. De utgjør også en del av et korrupsjonssystem som er en betydelig «finansiell basis» for Putin og hans nærmeste medarbeidere. Korrupsjonen i Russland er kronisk og meget utbredt. Ønsket om å selge våpen er en viktig faktor i russisk politikk.

Mistet respekten for Israel
Russland tok inntil i fjor sommer et visst hensyn til israelske ønsker, særlig slik at de lot være å selge altfor mange og altfor avanserte våpen til Israels fiender. Grunnen var at den russiske forsvarsledelsen er av den typen som respekterer styrke. Israel var ansett som sterk og var altså i det minste respektert.

Men etter Israels svake innsats under Libanon-krigen i fjor sommer, er respekten kraftig redusert. Så nå tar russerne enda mindre hensyn til Israels ønsker.

Ikke redd Irans atomvåpen
Russerne liker ikke at iranerne skal få atomvåpen. Men de frykter det ikke heller. Russland er stort. Dersom Iran truer dem, mener russerne at de kan ødelegge Iran flere ganger.
Så for russerne er atomvåpen-saken ikke så viktig at den alene bestemmer politikken. De andre faktorene teller vel så mye.

Russisk politikk
Foranstående er noe av bakgrunnen for Russlands politikk. Russerne sørger for å stanse vestlige tiltak (sanksjoner m.m.) som skal hindre Iran i å få atomvåpen. De lar sjelden en anledning gå fra seg til å fordømme Israels militære tiltak for å forsvare seg mot Hamas’ rakett-terror. De støtter generelt Hamas.

Russerne selger store mengder våpen til Iran og til Syria. De har ettergitt 70 % av de 70 milliarder kroner Syria skyldte for gamle våpenkjøp. Nå selger russerne igjen våpen til Syria: Nye panservern-raketter, forholdsvis gammeldagse luftvern-raketter og nye kampfly (Mig 31 og Mig 29). Russerne sier at de selger våpen som brukes til forsvar, ikke angrep. Så de har hittil avslått å selge treffsikre bakke-til-bakke-raketter av typen Iskander til Syria.

Kilde: En artikkel av Ron Ben-Yishai på Ynet (Yediot Aharonot) 2. juli 2007 (i forbindelse med at den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov nettopp hadde besøkt Israel).

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart