Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Russland lokker jødene tilbake

Den russiske ambassaden i Tel Aviv trapper opp arbeidet for å få russiske jøder til å vende tilbake fra Israel.

 

Helt fra han kom til makten i år 2000, har det vært et mål for Russlands president Vladimir Putin å lokke russiske emigranter i ulike land tilbake til hjemlandet. Putin etablerte organisasjonen "Sønner av hjemlandet" for å lede dette arbeidet.

 

Den russiske ambassaden i Tel Aviv trapper opp arbeidet for å få russiske jøder til å vende tilbake fra Israel.

For to måneder siden åpnet Russland et «kultursenter» i Tel Aviv-ambassaden. Målet med senteret er å få russiske jøder til å forlate Israel til fordel for Russland, i følge israelske etterretningskilder som gjengis av avisen Ha’aretz.

Over én million jøder har flyttet til Israel fra det tidligere Sovjetunionen de siste tyve år, men de senere årene har noen begynt å gå mot strømmen. I følge israelske myndigheter har mer enn hundre tusen jøder vendt tilbake til Russland og Ukraina. Det blir anslått at 70.000 israelere bor i Moskva.

Dragkamp om jødene
Det nye «kultursenteret» i Tel Aviv er en opptrapping i dragkampen om de russiske jødene.

For Israel har innvandringen fra Russland hatt stor betydning, spesielt da hundretusenvis kom i løpet av noen få år på begynnelsen av 1990-tallet. Til og begynne med var det selvsagt en enorm økonomisk belastning, men nå ser man fruktene av innvandringen i kultur, utdanning og næringsliv. De russiske jødenes viktigste rolle har nok vært i den demografiske kampen som pågår mot palestinerne. Tilflyttingen av nye jøder har vært med å sikre et klart jødisk flertall i Israel.

Russland har ulik motivasjon for å lokke jødene tilbake. For det første har russerne i Israel generelt høyt utdannelsesnivå, og er derfor nyttige samfunnsborgere. Men tiltaket handler også om å gjenopprette nasjonal stolthet og utviske oppfatningen av en utbredt antisemittisme i Russland. De millioner av russere som har forlatt Russland etter kommunismens fall er et verkende sår i den russiske nasjonalfølelsen. Dersom jøder flytter frivillig tilbake til Russland får Moskva gode kort på hånden mot alle som anklager dem for diskriminering av jøder.

Tyskland, Canada og Australia er andre aktører i dragkampen om de russiske jødene. Tyskland tilbyr individuelle hjelpepakker og støtte til organisasjoner som arbeider med integrasjon av innvandrere fra Russland. Hittil har de mottatt omkring 200.000 jøder.

Canada og Australia tilbyr også visa til russere med utdanning som landene har bruk for.

Ledes av tidligere KGB-spion
Russlands «kultursenter» i Tel Aviv blir ledet av dr. Alexander Kryukov, som er en ledende russisk ekspert på israelsk kultur. Kryukov har blant annet oversatt en rekke bøker fra hebraisk til russisk.

Det er andre sider ved Kryukovs fortid som er mindre populære i Israel. Da han ble utnevnt som diplomat ved Tel Aviv-ambassaden i 2006 protesterte den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet på grunn av hans bakgrunn som spion for KGB. Myndighetene i Kreml lot seg ikke overtale, og Israel bøyde til slutt av for å unngå diplomatisk krise med Moskva.

Under det siste parlamentsvalget i Russland arrangerte «kultursenteret» aktiviteter på 60 forskjellige steder i Israel. Russere ble oppfordret til å registrere seg og stemme, og kultursenteret samlet kontaktinformasjon.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart