Kosovo og Israel

I 2008 rev Kosovo seg løs fra Serbia og erklærte uavhengighet. Bakgrunnen var en borgerkrig mellom serberne og albanerne i Kosovo. Med hjelp fra verdenssamfunnet vant albanerne full seier. Forholdene for serbere ble slik at de fleste fant det klokt å flykte.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


USA, de fleste landene i EU og mange andre land har anerkjent den kosovo-albanske staten (i september 2010 i alt 69 land). Den internasjonale domstolen i Haag har også bestemt at Kosovo er lovlig opprettet, selv om det ikke foreligger noe FN-vedtak og selv om det krenker grensene til en suveren stat (Serbia), noe som lenge ikke var ansett som lovlig.

Årsaken til at man har anerkjent Kosovo, er at man mener at serberne behandlet albanerne på en måte som ikke kunne godtas. Når en minoritet blir undertrykt og diskriminert, er det aktuelt med en egen stat. Det er den samme logikken som ligger bak at jødene fikk sin stat Israel.

Russland negativ
Kosovo ble altså opprettet ved at en provins av Serbia erklærte seg uavhengig, og de fleste vestlige land støttet det. Men Russland var og er negativ. En viktig grunn er at russisk og serbisk er språk som ligner mye på hverandre, og folkene føler seg beslektet.

Det var også mange i Vesten som fryktet konsekvenser av løsrivelsen. Hovedfrykten gikk på om det ville oppmuntre andre minoriteter til å gjøre det samme. (Kosovo-albanerne var i flertall i Kosovo, men en minoritet i Serbia.) Men det har hittil ikke skjedd verken på Balkan eller andre steder. Nylig har også den baskiske frigjøringsorganisasjonen erklært at den ikke vil bruke “væpnet kamp”.

Det har også vært frykt for at Kosovo ville slå seg sammen med Albania til et “Stor-Albania”, at staten (som er muslimsk) ville komme under innflytelse av Iran og/eller Saudi-Arabia, at den ville bli et terror-reir. Ingenting av dette ser så langt ut til å ha slått til.

I det siste er det tegn på at til og med Serbia, som dette jo gikk ut over, begynner å godta staten Kosovo som en realitet man blir nødt til å forholde seg til. Det skal være direkte samtaler mellom Serbia og Kosovo. EU har satt en normalisering av forholdet til Kosovo som en betingelse for at Serbia kan bli EU-medlem.

Israel skeptisk
Israel er ikke blant de landene som så langt har anerkjent Kosovo. En av grunnene er at noen frykter at det Kosovo-albanerne gjorde, vil kunne oppmuntre araberne i Galilea til å forsøke noe lignende. Men vår kilde påpeker at det er en mye større andel jøder i Galilea enn det var serbere i Kosovo.

Vår kilde tror at hovedårsaken til at Israel venter med å anerkjenne Kosovo, er Israels utenriksminister Avigdor Lieberman. Han har bakgrunn fra Moldova, som var en stat i Sovjetunionen. Han tror at Lieberman lar seg påvirke av Russland i denne saken. Men før eller senere vil nok Israel følge de andre vestlige land og anerkjenne Kosovo.

Kilde: En artikkel av Adar Primor på haaretz.com den 16. september 2010.

 

Forrige artikkelIsrael i pluss
Neste artikkelPA-domstol: – Salg av palestinsk land gir dødsstraff
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no