Israel bedre enn Danmark og Finland

Israel går kraftig fram på FNs Human Development Index, fra 27. plass til 15. plass. Den jødiske staten troner nå over land som Finland (16. plass) og Danmark (19. plass).

2010-rangeringen av Human Development Index (HDI) ble offentliggjort torsdag 4. november. Statsminister Jens Stoltenberg var glad for å registrere at Norge kom på førsteplass for andre år på rad, slik vi også har gjort flere ganger tidligere.

Også i Jerusalem kan rangeringen mottas med glede. I 2009 lå Israel på 27. plass. På den nye rangeringen er landet helt oppe på 15. plass, like bak Sveits og Frankrike, og like foran Finland og Island.

Finanskrisen er nok den viktigste enkeltfaktoren som har ført til større endringer på HDI de siste årene. I 2008 lå Island på topp, nå er landet nede på 17. plass. Israel stiger kraftig fordi landet er blitt rammet av finanskrisen i mye mindre grad enn mange andre land.

Dersom man analyserer utviklingen i HDI over tid, blir Israels resultater enda mer oppsiktsvekkende. Israel er blant de vestlige landene som har hatt størst kvalitetsøkning samtidig som landet har hatt størst befolkningsvekst.

Ifjor lå “de okkuperte palestinske områder” på 110. plass av i alt 182 land og territorier på HDI. På rangeringen som ble publisert 4. november, er det kun 169 oppføringer, og de palestinske områdene er ikke blant dem. Men det har vært en kraftig vekst i økonomien både på Vestbredden og i Gaza.

HDI rangerer etter et kombinert poengsystem som bygger på tall som forventet levelengde, lese- og skriveferdigheter, utdanningsnivå og bruttonasjonalprodukt per innbygger og kjøpekraft.

Forrige artikkelOpptil 700 Hamas-menn drept under Gaza-krigen
Neste artikkelEhud Baraks kone kan bli tiltalt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.