Dana International er tilbake for Israel

Eurovision-vinneren fra 1998, israelske Dana International, skal representere hjemlandet på nytt i årets konkurranse i Düsseldorf.

For andre gang skal Sharon Cohen representere Israel i Eurovision-finalene (Foto: Daniel Kruczynski).

Tirsdag 8. mars arrangerte Israel sin første nasjonale Eurovision-finale på fjernsyn de siste seks årene. Kveldens vinner ble Dana International, kjent for hennes legendariske vinnerlåt Diva fra den internasjonale finalen i 1998.

Årets låt heter Ding Dong (ekstern YouTube-link) og havner i samme musikalske kategori som hennes forrige ESC-låt.

Takker seerne
– Jeg er lykkelig som et lite barn. Å representere Israel i Eurovision er et av de største privilegier i dette yrket. Det var viktig for meg å representere Israel i Tyskland, av alle steder. Jeg håper jeg ikke skuffer noen. Jeg takker seerne for å ha valgt meg, sa hun til Yedioth Aharonoth etter seieren var sikret.

Du kan lese denne artikkelen på norsk fordi det er Israel-venner som støtter MIFFs arbeid med kontingent og gaver. Klikk her for å bli med på laget! 

Nå skal hun representere Israel i den andre delfinalen i Düsseldorf 12. mai, for å forsøke og nå selve finalen to dager senere.

Fikk ikke flest fjernsynsstemmer
Dana var den best likte artisten både blant dommerne og fansen. Finalen ble avgjort av en kombinasjon av telefonstemmer (48 prosent), jurystemmer (40 prosent) og Eurovision-fansens stemmer (12 prosent). Den eneste som var mer populær hjemme i stuene enn Dana var Idit Halevi med It’s My Time.

Omstridt
Den populære artisten er svært omstridt i enkelte kretser i hjemlandet, som en av verdens mest kjente transseksuelle personer.

Hun startet sin karriere som Drag Queen og parodierte en rekke kjente sangere og kvinner. I 1993, etter å ha fått platekontrakt, fløy hun til London og gjennomgikk en kjønnsoperasjon. Hennes fødenavn ble endret fra Yaron til Sharon Cohen.

Ville stikke kjepper i hjulene
Da Dana skulle representere Israel i 1998 var det enkelte religiøse og konservative som forsøkte å forhindre hennes deltakelse. Men den unge allerede suksessfulle artisten sjarmerte Europa med storm. Etter finaleseieren var klar, skrev hun i en pressemelding:

– Min seier beviser at Gud er på min side. Jeg ønsker å sende et budskap om tilgivelse til mine kritikere og si til dem: Forsøk å akseptere meg og det livet jeg lever. Jeg er den jeg er og det betyr ikke at jeg ikke tror på Gud. Jeg er en del av den jødiske nasjonen.

Suksessrik
Israel har en forholdsvis suksessrik ESC-historie med sine tre seire. Den første seieren kom i 1978, da Izhar Cohen & Alphabeta vant med låten A Ba Ni Bi. Året etter ble landet det første i konkurransen som forsvarte seieren, da Milk & Honey framførte Hallelujah i Jerusalem.

Forrige artikkelLivni med på innflytelsesrik liste
Neste artikkelSyria ønsker plass i Menneskerettighetsrådet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -