Underlig PA-nei fra Litauen

Litauen straffeforfølger sine Holocaust-overlevere, men stemte imot et palestinsk medlemskap i FN. Hvordan er det mulig?
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Litauen har de siste årene gått i en svært uheldig retning, når det gjelder forholdet til landets fryktelige historie fra Den andre verdenskrig. Regjeringen har straffeforfulgt en rekke Holocaust-overlevende jøder, fordi de tok del i motstandskampen mot nazistene etter å ha rømt fra gettoene.

“Krigsforbrytelser”
I 2006 ble tidligere Yad Vashem-direktør Yitzhak Arad anklaget for å være en krigsforbryter. Det skjedde kun kort tid etter at han ble invitert med i en historisk kommisjon, som skulle etterforske nazistenes og sovjeternes forbrytelser i landet under krigen.

To år senere ble to personer som overlevde Vilna-gettoen arrestert av politiet. En av dem var den israelske statsborgeren Rachel Margolis, som i forrige uke rundt 90 år. Sannsynligvis ble de arrestert fordi de hadde kommet over en dagbok fra et polsk-kristent øyenvitne til folkemordet i Ponár. Det er et sted rett utenfor Vilnius, hvor massedrap fant sted. Ifølge dagboken var drapsmennene “entusiastiske lokale innbyggere”, skriver tidligere professor ved Universitetet i Vilnius, Dovid Katz, i Jerusalem Post onsdag.

Minneår for “heltene”
30. august i år kom tjenestemenn fra Interpol til Israel etter krav fra Litauen, for å etterforske den 86 år gamle jøden Joseph Melamed. Han overlevde Kovno-gettoen og er leder for foreningen til litauere i Israel. Årsaken var at han i 1999 publiserte en bok der han identifiserte landsmenn som medvirket under Holocaust. Enkelte av dem han anklaget er i dag nasjonale “helter” i hjemlandet, for sine anti-sovjettiske holdninger.

Samtidig som Litauen har erklært at året 2011 skal være et minneår for Holocaust, har landet samtidig erklært det å være et minneår for “heltene” i litausk aktivistfront under krigen. Disse drepte sine jødiske naboer over flere steder i Litauen i 1941, selv før tyskerne hadde okkupert dem.

Hvorfor UNESCO-nei?

Under disse omstendighetene er det ikke rent lite merkelig at Litauen stemte nei til et palestinsk medlemskap i UNESCO mandag. Av kun fjorten land som stemte imot, var et av dem en nasjon som straffeforfølger sine Holocaust-overlevere og kaller deres overgripere for “helter.”

Dr. Efraim Zuroff, som er leder for Simon Wiesenthal-senterets Israel-kontor, står i fronten i kampen mot Øst-Europas forsøk på å omskrive sin historie fra sist verdenskrig. Han mener Israel har måttet gi opp sin kamp mot den samme historieomskrivingen, i “bytte” med en litausk stemme mot et palestinsk UNESCO-medlemskap. Zoruff sier at palestinernes situasjon rett og slett ikke interesserer øst-europeerne. Dermed kan den israelske regjeringen føle det vanskelig å imøtegå historieforfalskningen, fordi det kan føre til at Øst-Europa tar side mot Israel i konflikten.

– Som en som har blitt israeler av fritt valg, føler jeg meg ført bak lyset på bittert vis i denne saken, understreker han.

Under mandagens avstemning i UNESCOs generalforsamling stemte 107 land for palestinsk medlemskap, 14 imot. 52 nasjoner avsto fra å stemme.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise