Ashton ble feilsitert og hevder seg feiltolket

EU har rettet transkripsjonen av en tale utenrikssjef Catherine Ashton holdt etter Toulouse-angrepet. Ashton nevnte Sderot i sin tale, men det kom ikke med i det skriftlige referatet.

Catherine Ashton hevder hun har blitt misforstått av Israel, som mandag anklaget henne for å trekke paralleller mellom skyteepisoden i Toulouse og barns lidelser på Gaza-stripen. (Foto: EU-parlamentet)
Catherine Ashton hevder hun har blitt misforstått av Israel, som mandag anklaget henne for å trekke paralleller mellom skyteepisoden i Toulouse og barns lidelser på Gaza-stripen. (Foto: EU-parlamentet)

I den første transkripsjonen av en tale EUs utenriksminister Catherine Ashton holdt mandag, ble det oppfattet at hun sammenliknet skytetragediene i Toulouse og på Utøya med den hverdagen barn lever i på Gaza-stripen. Den britiske politikeren unngikk å nevne den harde hverdagen israelere i Sør-Israel lever under, med konstant frykt for rakettangrep fra nettopp Gaza.

– Når vi ser det som skjedde i dag i Toulouse, husker vi hva som skjedde i Norge i fjor. Vi vet hva som skjer i Syria og vi ser hva som skjer på Gaza og andre steder, skulle Ashton ha sagt.

Dette fikk blant annet Israels utenriksminister Avigdor Lieberman til å reagere, senere samme dag.

– Israel er det mest moralske landet i verden. Og på tross av at vi må kjempe mot terrorister som opererer blant sivile, gjør IDF alt som er mulig for å ikke ramme befolkningen – på tross av at de [sivile] forsvarer terroristene. Ingen hær er så etisk som den israelske hæren. IDF risikerer sine egne soldaters liv for å minimere risikoen til den sivile befolkningen. Barna som Ashton burde bekymre seg for er dem som lever i Sør-Israel, som lever i konstant frykt for rakettangrep fra Gaza, sa han.

 

Rettet opp referat
Tirsdag rettet EU selv på transkripsjonen og inkluderte referanser også til barn som lever i Sderot, Sør-Israel. Et videobevis av Ashtons faktiske framføring av talen, viser at rettelsen er korrekt.

– Når vi ser det som skjer på Gaza og i Sderot, i forskjellige deler av verden, husker vi på barn og unge mennesker som mistet sine liv, var hennes egentlig kommentar.

Selv er utenriksministeren skuffet over kritikken fra israelsk hold og hevder hun aldri mente å sammenlikne situasjonen i Midtøsten, med tragedien i Toulouse.

– Jeg er virkelig lei meg for forvridningen av mine kommentarer. Jeg trakk på ingen måte noen parallell mellom denne tragedien og andre hendelser i Midtøsten. Jeg fordømmer på det sterkeste de fryktelige mordene ved Ozar Hatorah-skolen i Toulouse i går, og uttrykker min sympati overfor familier og venner av ofrene, til det franske folk og det jødiske samfunnet, forklarte Ashton.

Forrige artikkelTil kamp mot spøkelsesleiligheter
Neste artikkelHus til Toulouse-mistenkt omringet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no