Putins besøk i Israel

Vladimir Putin har denne uken besøkt Israel. Både Russland og Israel vet at det er begrensninger i forholdet mellom landene, men begge forsøker å gjøre det beste ut av det som er.
Benjamin Netanyahu og Vladimir Putin under et møte i 2011. (Arkivfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Vladimir Putin under et møte i 2011. (Arkivfoto: GPO)

Det følgende er en fri gjengivelse av meldinger på dagsrevyen til IBA (Israel Broadcasting Authority, Israels NRK) tirsdag 26. juni.

Putin hadde møter med blant annet med utenriksminister Avigdor Lieberman, statsminister Benjamin Netanyahu og president Shimon Peres.

Han var også en tur i Betlehem og snakket med lederen for det palestinske styret, Mahmoud Abbas. Putin fortalte Abbas at Netanyahu er villig til direkte forhandlinger, og Abbas skyldte det meste på Israel, som vanlig. Den russiske presidenten besøkte Fødselskirken og åpnet et russisk kultursenter i Betlehem. Han var også til stede da ei palestinsk gate ble oppkalt etter ham. Putin var også en tur i Jordan og snakket med kong Abdullah II.

Putin hadde et kort besøk ved Vestmuren (også kalt Klagemuren) i Jerusalem.

I sine samtaler med Putin uttrykte de israelske lederne bekymring for hans nære forhold til Bashar Assad i Syria. Putin svarte at han ikke hadde noe spesielt forhold til Assad. Men han syntes at Vesten burde tenke nøye gjennom hva følgene kan bli dersom Assad blir fjernet. Også mange israelere frykter at et nytt regime i Syria kan gå fra ille til verre.

De israelske lederne understreket også et sterkt ønske om at Russland skal bidra effektivt til å hindre Iran i å få atomvåpen. Putin svarte at Russland har en nasjonal interesse av at det er fred i Israel.

Lederne drøftet også det tosidige forholdet mellom de to landene. At mer enn en million israelere er tidligere sovjetiske statsborgere, bidrar sterkt til en følelse av fellesskap fra russisk side.

Professor Stephanie Hoffman fra Hebrew University i Jerusalem hadde en analyse av forholdet mellom Israel og Russland. Hun sa at tross enkelte problemer er forholdet mellom de to landene hjertelig. Begge parter vet at det er begrensninger i forholdet, men begge parter forsøker å gjøre det beste ut av det som er.

Hun sa at Putin oppfatter det slik at Vesten lurte Russland med på intervensjon i Libya. Han er ikke interessert i at noe lignende skal skje i Syria.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise