Putins besøk i Israel

Vladimir Putin har denne uken besøkt Israel. Både Russland og Israel vet at det er begrensninger i forholdet mellom landene, men begge forsøker å gjøre det beste ut av det som er.

Benjamin Netanyahu og Vladimir Putin under et møte i 2011. (Arkivfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Vladimir Putin under et møte i 2011. (Arkivfoto: GPO)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Det følgende er en fri gjengivelse av meldinger på dagsrevyen til IBA (Israel Broadcasting Authority, Israels NRK) tirsdag 26. juni.

Putin hadde møter med blant annet med utenriksminister Avigdor Lieberman, statsminister Benjamin Netanyahu og president Shimon Peres.

Han var også en tur i Betlehem og snakket med lederen for det palestinske styret, Mahmoud Abbas. Putin fortalte Abbas at Netanyahu er villig til direkte forhandlinger, og Abbas skyldte det meste på Israel, som vanlig. Den russiske presidenten besøkte Fødselskirken og åpnet et russisk kultursenter i Betlehem. Han var også til stede da ei palestinsk gate ble oppkalt etter ham. Putin var også en tur i Jordan og snakket med kong Abdullah II.

Putin hadde et kort besøk ved Vestmuren (også kalt Klagemuren) i Jerusalem.

I sine samtaler med Putin uttrykte de israelske lederne bekymring for hans nære forhold til Bashar Assad i Syria. Putin svarte at han ikke hadde noe spesielt forhold til Assad. Men han syntes at Vesten burde tenke nøye gjennom hva følgene kan bli dersom Assad blir fjernet. Også mange israelere frykter at et nytt regime i Syria kan gå fra ille til verre.

De israelske lederne understreket også et sterkt ønske om at Russland skal bidra effektivt til å hindre Iran i å få atomvåpen. Putin svarte at Russland har en nasjonal interesse av at det er fred i Israel.

Lederne drøftet også det tosidige forholdet mellom de to landene. At mer enn en million israelere er tidligere sovjetiske statsborgere, bidrar sterkt til en følelse av fellesskap fra russisk side.

Professor Stephanie Hoffman fra Hebrew University i Jerusalem hadde en analyse av forholdet mellom Israel og Russland. Hun sa at tross enkelte problemer er forholdet mellom de to landene hjertelig. Begge parter vet at det er begrensninger i forholdet, men begge parter forsøker å gjøre det beste ut av det som er.

Hun sa at Putin oppfatter det slik at Vesten lurte Russland med på intervensjon i Libya. Han er ikke interessert i at noe lignende skal skje i Syria.

 

Forrige artikkelØnsketenkning i Egypt?
Neste artikkelRaskere reaksjon mot raketter fra Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -