Polske israelere

Polen i mørkegrønn, EU-land i lysegrønn. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
Polen i mørkegrønn, EU-land i lysegrønn. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det er vanlig blant Israels motstandere å si omtrent slik: ”Jødene kom fra mange land i Europa og jaget araberne (palestinerne) i Israel. Det er helt urettferdig.”

Dette bildet er meget ensidig og mangelfullt. Blant annet har ca. halvparten av jødene i Israel bakgrunn i muslimske land. Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel.

Men det stemmer jo at mange israelere har bakgrunn i europeiske land. Ett av landene er Polen. Jeg vet ikke hvor mange israelske jøder som har bakgrunn i Polen, kanskje hundretusener. Men ca. 20.000 israelske statsborgere har også polsk statsborgerskap.

Ca. halvparten av dem, altså 10.000, har fått polsk statsborgerskap etter at Polen kom inn i EU i 2004. 95 prosent av disse ”polakkene” snakker ikke polsk. De fleste andre EU-land krever at man kan snakke språket hvis man vil bli statsborger. Men ikke Polen.

25 prosent av dem som søker hadde polske foreldre, 55 prosent hadde polske besteforeldre. De fleste vil ikke flytte til Polen. Men de ønsker å være borgere av et EU-land. Er de borgere i Polen, har de med det mange rettigheter i resten av EU også, for eksempel i forbindelse med forretningsvirksomhet.

Polen har klart å holde på en ganske stabil økonomi. Mange utlendinger ønsker å investere der.

Kilde: En artikkel av Itamar Eichner på ynetnews.com 29. juni 2012.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag