FN-konferanse om jødiske flyktninger

Fredag ble det avholdt en konferanse om jødiske flyktninger fra arabiske land i FN-hovedkvarteret i New York. Israels viseutenriksminister kaller det en historisk begivenhet.

FNs hovedkvarter i New York. (Foto: Wikimedia Commons)
FNs hovedkvarter i New York. (Foto: Wikimedia Commons)

– I FN-bygget begynner vi å bringe rettferdighet til de jødiske flyktningene som ble torturert, forfulgt og drevet bort, og fratatt sine rettigheter, sier Danny Ayalon.

Til tross for sterk arabisk motstand deltok tjenestemenn fra FN og vestlige ambassadører på konferansen, melder Yedioth Aharonoth. Etter at arabiske krav om å avlyse konferansen ble avvist, spurte Den arabiske liga om tillatelse til å dele ut pressemeldinger ved inngangen til den israelske konferansen, men også denne forespørselen ble avvist.

Den palestinske FN-observatøren sendte torsdag kveld ut e-post til journalister som skulle dekke begivenheten, og la ved en artikkel som var skrevet av den palestinske politikeren Hanan Ashrawi. I artikkelen beskylder hun Israel for kynisk å bruke begrepet “flyktning”.

FN bør anerkjenne jødiske flyktninger
Ronald Lauder, president i World Jewish Congress, sa følgende om konferansen:

“Israels kritikere har brukt tiår på å gjennomsyre den internasjonale opinionen med en ensidig historie om Midtøstens flyktningproblem. Dette vil ikke bringe rettferdighet eller avslutning på denne smertefulle konflikten.

Det er nå på tide å få klarhet i det historiske, diplomatiske og juridiske. Varig fred kan bare bli bygget på historiske fakta. Både spørsmålene om de jødiske flyktningene og de ​​palestinske flyktninger må bli løst.

Tiden er inne for det internasjonale samfunnet til å anerkjenne at med fødselen av den jødiske staten i 1948, ble jøder i arabiske land forfulgt, overfalt og med makt forvist fra sine hjem, personlig og kollektiv eiendom ble konfiskert og stjålet.

Verden har lenge anerkjent det palestinske flyktningproblemet. Etter 60 år, bør FN endelig anerkjenne de 850 000 jødiske flyktninger som led på denne tiden.”

Jødiske flyktninger deltok
På konferansen deltok også jødiske flyktninger fra arabiske land, inkludert rabbi Eli Abadi som ble født i Beirut, Edwin Shuker fra Bagdad og Shalom Yerushalmi, en journalist som hadde foreldre som flyktet fra Damaskus.

Les bakgrunnsartikkelen Jødenes flukt fra arabiske land.

 

Forrige artikkelStøre etterlater ryddejobb til Barth Eide
Neste artikkel– Israel burde stemmes bort
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Andreas Fagerbakke hadde deltids arbeidspraksis i MIFF i ett år fra oktober 2011 til oktober 2012. I denne perioden skrev han også noen saker for miff.no.