Hollande lovte Netanyahu å bekjempe jødehat

– Vi vil ikke bare bekjempe antisemittiske handlinger, men også jødehat i ord, lovte Frankrikes president François Hollande da Benjamin Netanyahu nylig var på besøk i Paris.

Frankrikes president François Hollande. (Foto: European Council, flickr)
Frankrikes president François Hollande. (Foto: European Council, flickr)

I månedsskiftet oktober-november var statsminister Benjamin Netanyahu på besøk i Frankrike. Det var hans første besøk der siden François Hollande ble president der. I tillegg til en tre timer lang samtale med presidenten, hadde Netanyahu også møter med den franske statsministeren og andre toppfolk.

Et viktig innslag i besøket var en minnemarkering i sammenheng med terrorhandlingen mot en jødisk skole i den franske byen Toulouse i mars 2012. Der ble en jødisk rabbiner og tre barn på 3, 6 og 8 år drept av en arabisk terrorist, Muhammed Merah. I forrige uke fortalte terroristens bror at de ble opplært av sin mor til å hate jøder.

President Hollande lovte at Frankrike vil gjøre alt det kan for å beskytte de franske jødene. Han lovte å ikke bare bekjempe antisemittiske handlinger, men også jødehat i ord.

Han lovte også å bekjempe terror. Det er blant annet foreslått å gjøre det straffbart å besøke steder hvor man blir opplært i hat.

President Hollande sa at Israel ble opprettet etter Holocaust som et tilfluktssted for det jødiske folket. Derfor er Israel bekymret hver gang en jøde er mål for jødehat. Netanyahus besøk var for å vise dette.

Statsminister Netanyahu sa at terroristen i Frankrike ønsket å drepe hver eneste jødisk barn han traff på, akkurat som nazistene. Men i motsetning til Europa i den tiden nazistene styrte, er det nå folk som snakker ut mot jødehatet, blant andre president Hollande.

Netanyahu sa at hatet og terroren begynner med jøder, men det sprer seg også til andre grupper. Morderen i Toulouse var egentlig ute etter å ramme hele vår sivilisasjon.

Frankrikes ambassadør til Israel, Christophe Bigot, sa til Jerusalem Post at de to nasjonene står sammen i kampen mot terrorisme og antisemittisme.

 

Antisemittisk imam utvist

Dagen før Netanyahus besøk i Paris ble den muslimske imamen Mohammed Hammani uvist og sendt tilbake til Tunisia, hvor han kom far. Hammani har oppfordret til jihad, argumentert for vold mot kvinner og kommet med antisemittiske uttalelser, meldte fransk innenriksdepartement 31. oktober. Etter terrorangrepene i USA 11. september 2001 har Frankrike utvist 166 islamister, inkludert 31 imamer, skriver den franske avisen Le Monde.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

 

Forrige artikkelHva nå med forholdet til USA?
Neste artikkelIDF ødela to syriske stillinger etter ny granat inn på israelsk side
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no