Verdens eldste Torah-rull «funnet» i Italia

Universitetet i Bologna har vært i besittelse av en 850 år gammel jødisk-babylonsk Torah-rull, uten at de har vært klar over det.
850 år gammel Torah-rull (Foto: Universitetet i Bologna)
850 år gammel Torah-rull (Foto: Universitetet i Bologna)

Funnet av verdens eldste Torah-rull på Universitetet i Bologna er en merkelig historie. I 1889 ble den feilmerket av daværende bibliotekar Leonello Modona, som undersøkte rullen og daterte den til 1600-tallet.

Først i år ble den grove feilberegningen oppdaget, da hebraiskprofessor Mauro Perani gjennomførte en karbontest av Torah-rullen. Det viser seg at den er dobbelt så gammel som Modona antok, nemlig hele 850 år.

Årsaken til at Perani begynte å undersøke dateringen nærmere, var fordi teksten tydelig tilhører en jødisk-babylonsk tradisjon som er svært gammel. Dessuten inneholder den elementer som siden ble forbudt etter påvirkning fra den jødiske filosofen Maimonides på 1100-tallet, opplyser BBC.

Sammen med resultatene fra karbondateringen mener professoren han har nok beviser til å konkludere at rullen i Bologna er den eldste Torah-rullen i verden.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise