Verdens eldste Torah-rull “funnet” i Italia

Universitetet i Bologna har vært i besittelse av en 850 år gammel jødisk-babylonsk Torah-rull, uten at de har vært klar over det.

850 år gammel Torah-rull (Foto: Universitetet i Bologna)
850 år gammel Torah-rull (Foto: Universitetet i Bologna)

Funnet av verdens eldste Torah-rull på Universitetet i Bologna er en merkelig historie. I 1889 ble den feilmerket av daværende bibliotekar Leonello Modona, som undersøkte rullen og daterte den til 1600-tallet.

Først i år ble den grove feilberegningen oppdaget, da hebraiskprofessor Mauro Perani gjennomførte en karbontest av Torah-rullen. Det viser seg at den er dobbelt så gammel som Modona antok, nemlig hele 850 år.

Årsaken til at Perani begynte å undersøke dateringen nærmere, var fordi teksten tydelig tilhører en jødisk-babylonsk tradisjon som er svært gammel. Dessuten inneholder den elementer som siden ble forbudt etter påvirkning fra den jødiske filosofen Maimonides på 1100-tallet, opplyser BBC.

Sammen med resultatene fra karbondateringen mener professoren han har nok beviser til å konkludere at rullen i Bologna er den eldste Torah-rullen i verden.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise