Verdens eldste Torah-rull “funnet” i Italia

Universitetet i Bologna har vært i besittelse av en 850 år gammel jødisk-babylonsk Torah-rull, uten at de har vært klar over det.

850 år gammel Torah-rull (Foto: Universitetet i Bologna)
850 år gammel Torah-rull (Foto: Universitetet i Bologna)

Funnet av verdens eldste Torah-rull på Universitetet i Bologna er en merkelig historie. I 1889 ble den feilmerket av daværende bibliotekar Leonello Modona, som undersøkte rullen og daterte den til 1600-tallet.

Først i år ble den grove feilberegningen oppdaget, da hebraiskprofessor Mauro Perani gjennomførte en karbontest av Torah-rullen. Det viser seg at den er dobbelt så gammel som Modona antok, nemlig hele 850 år.

Årsaken til at Perani begynte å undersøke dateringen nærmere, var fordi teksten tydelig tilhører en jødisk-babylonsk tradisjon som er svært gammel. Dessuten inneholder den elementer som siden ble forbudt etter påvirkning fra den jødiske filosofen Maimonides på 1100-tallet, opplyser BBC.

Sammen med resultatene fra karbondateringen mener professoren han har nok beviser til å konkludere at rullen i Bologna er den eldste Torah-rullen i verden.

Forrige artikkelBeitar-fans dømt for rasistisk motivert hærverk
Neste artikkelIsrael ønsker å bedre forholdet til Menneskerettighetsrådet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no