Russland vil selge ti jagerfly til Syria

Israel skal ha tvunget Russland til å utsette leveranse av avansert rakettsystem til Syria med å true med fullskala krig, ifølge russiske og libanesiske medier. Men nå melder russerne at de vil selge Assad-regimet 10 toppmoderne MiG-jagerfly.

Minst 10 tilsvarende MiG 29-fly skal Russland levere til Syria-regimet. (Illustrasjon: Paul Nelhams, flickr.com)
Minst 10 tilsvarende MiG 29-fly skal Russland levere til Syria-regimet. (Illustrasjon: Paul Nelhams, flickr.com)

Tidligere denne måneden avslørte israelsk etterretning at Russland var i ferd med å gjennomføre en våpenleveranse til regimet i Syria. Det avanserte rakettforsvarssystemet S-300 kan tilintetgjøre både truende raketter og fly i luften.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiste derfor til Moskva, for å overbevise Kreml om å trekke seg fra avtalen. IAF har allerede angrepet det vestlig etterretningskilder sier er Hizbollah-mål i Syria, for å stanse smugling av våpen over grensen til Libanon. Slike aksjoner vil i framtiden bli mye vanskeligere å gjennomføre, dersom S-300-batteriene blir aktive i Syria. Bashar Assad hevder at våpensystemet allerede er levert.

Men Russland ser ikke ut til å gi seg med dette. Etter at EU besluttet å oppheve det interne forbudet mot våpensalg til partene i den syriske borgerkrigen, har Moskva bestemt seg for å levere minst 10 MiG 29 M/M2-jagerfly til regimet. Det melder Associated Press og Times of Israel fredag. Fra før av har også landet plassert 12 krigsskip utenfor Syrias kyst, for å advare Vesten mot å blande seg inn på opprørernes side.

Direktør i MiG, Sergei Korotkov, avslører at representanter fra Damaskus allerede er på plass i Russland for å drøfte en rammeavtale og leveringstid.

Fredag hevdet kilder til både russiske og libanesiske medier at S-300-systemet ikke er levert til Syria. De avviser dermed Assads påstand fra tidligere i uken. Kildene sier Israel har klart å overbevise russerne om å utsette leveransen til midten av 2014, gjennom å true med fullskala krig. Saken refereres også i Times of Israel og andre israelske medier. Med sensuren i militære saker her, innebærer ofte slike referanser til utenlandske medier at de kan bekrefte informasjonen – men uten å kunne si det direkte.

Vladimir Putin skal ifølge mediene ha tilbudt MiG-jagerflyene som kompensasjon for de forsvarsrakettene som de likevel ikke skal selge til Assad-regimet.

Forrige artikkelMIFF har hatt sterk framgang
Neste artikkelSe foredragene fra Israel-konferansen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no