Israel selger militært utstyr til flere muslimske land

En britisk rapport avdekker at Israel selger militært utstyr til muslimske land som de ikke har noen offisielle diplomatiske forbindelser med.

Øvre linje viser utstyrspakker som Israel har solgt til muslimske land hvor britiske delkomponenter inngår. Nedre linje viser søknader for israelske salg som britene har avslått. (Grafikk: Ha'aretz)
Øvre linje viser utstyrspakker som Israel har solgt til muslimske land hvor britiske delkomponenter inngår. Nedre linje viser søknader for israelske salg som britene har avslått. (Grafikk: Ha'aretz)

Storbritannias departement for handel, innovasjon og fagyrker overvåker hvordan sikkerhetsrelaterte britiske komponenter blir brukt. Departementet har nylig utgitt en rapport som lister opp eksempler på komponenter solgt for eksempel til Israel, og hvordan disse blir videresolgt til tredje land. Noen israelske søknader har Storbritannia avvist, andre har de godtatt.

Rapporten viser at Israel selger våpenutstyr til flere muslimske land som de ikke har offisielle diplomatiske forbindelser med.

  • Pakistan: Radar og system for elektronisk krigføring, pilotutstyr.
  • De forente arabiske emirater: Rakett-jamming systemer, drivstoffssystemer, radarsystemer, pilotutstyr.
  • Algerie: Look-out systemer, radarer, radio, navigasjonssystemer, pilotutstyr.
  • Marokko: Elektronisk krigføringssystem, pilotutstyr.

Israel selger også militært utstyr til Egypt, kommer det fram av rapporten.

Rapporten dekker bare israelske salg hvor britiske delkomponenter er brukt. Det militære samarbeidet med flere av disse muslimske landene kan være mye mer omfattende enn det som framkommer i rapporten.

Storbritannia avviste at Israel bruker deres komponenter for videresalg av konkrete utstyrspakker til Russland, Sri Lanka, India, Turkmenistan og Aserbajdsjan.

Den britiske rapporten viser at britiske komponenter også inngår i israelske salg til en lang rekke vestlige land.

Kilde: Artikkel av Aluf Benn i Ha’aretz 11. juni 2013.

 

Forrige artikkelIngen presidentkandidater i Iran viser kompromissvilje når det gjelder atomprogrammet
Neste artikkelNetanyahu: – Israel ønsker ikke en énstatsløsning
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.