Israelsk UD får kjeft etter EU-vedtak

Selv om Israels diplomatkorps i Brüssel har visst om EUs bosetningsskeptiske vedtak i månedsvis, fikk Jerusalem først vite om planene på søndag.

EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)
EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det israelske utenriksdepartementets (UD) utsendinger i Brüssel skal verken ha arbeidet mot planene diplomatisk eller varslet Jerusalem om dem, etter at de i desember først ble oppmerksomme på EUs ønske om å bryte samarbeidet med israelske bosetninger.

Fredag trer den nye loven i kraft, som gjør at alle israelere fra ulike institusjoner som skal samarbeide med EU, må bevise at de ikke har noen tilknytning til bosetningene på Vestbredden.

Den israelske regjeringen etterforsker nå, ifølge Times of Israel, hvor mye UD visste om saken og hvor lenge. En kilde sier myndighetene var klar over at alle varer fra Vestbredden ville bli merket, men ikke at det var mer praktiske konsekvenser som fulgte med direktivet.

Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)
Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)

Diplomatiminister Tzipi Livni (Hatnua) er svært skeptisk til den israelske okkupasjonen og mener landet nå er satt under et press fra Europa som de ikke kan ignorere.

– Det er på tide å våkne. Vi kan fort bli isolert av Europa […] Det er veldig vanskelig for Israel å forklare at vi ønsker to stater for to folk, mens vi samtidig fortsetter å bygge bosetninger. Vi er som en kolonistat, hevder hun.

Hennes regjeringssjef, statsminister Benjamin Netanyahu, er mer konfronterende i sin respons til EU-vedtaket. Han mener internasjonale krefter forsøker å diktere landets grenser utenfra.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)

– Vi vil aldri akseptere noen ekstern diktering av våre grenser. Det spørsmålet vil kun bli løst i direkte forhandlinger mellom partene.

Netanyahu mener ifølge Jerusalem Post at EUs direktiv “undergraver” amerikanernes innsats for å fornye fredsprosessen, på tross av at det motsatte er hensikten.

Forrige artikkelEU samarbeider ikke lenger med bosetninger
Neste artikkelOECD og Sentralbanken uenige om jobbutsiktene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no