Israelsk UD får kjeft etter EU-vedtak

Selv om Israels diplomatkorps i Brüssel har visst om EUs bosetningsskeptiske vedtak i månedsvis, fikk Jerusalem først vite om planene på søndag.
EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)
EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Det israelske utenriksdepartementets (UD) utsendinger i Brüssel skal verken ha arbeidet mot planene diplomatisk eller varslet Jerusalem om dem, etter at de i desember først ble oppmerksomme på EUs ønske om å bryte samarbeidet med israelske bosetninger.

Fredag trer den nye loven i kraft, som gjør at alle israelere fra ulike institusjoner som skal samarbeide med EU, må bevise at de ikke har noen tilknytning til bosetningene på Vestbredden.

Den israelske regjeringen etterforsker nå, ifølge Times of Israel, hvor mye UD visste om saken og hvor lenge. En kilde sier myndighetene var klar over at alle varer fra Vestbredden ville bli merket, men ikke at det var mer praktiske konsekvenser som fulgte med direktivet.

Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)
Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)

Diplomatiminister Tzipi Livni (Hatnua) er svært skeptisk til den israelske okkupasjonen og mener landet nå er satt under et press fra Europa som de ikke kan ignorere.

– Det er på tide å våkne. Vi kan fort bli isolert av Europa […] Det er veldig vanskelig for Israel å forklare at vi ønsker to stater for to folk, mens vi samtidig fortsetter å bygge bosetninger. Vi er som en kolonistat, hevder hun.

Hennes regjeringssjef, statsminister Benjamin Netanyahu, er mer konfronterende i sin respons til EU-vedtaket. Han mener internasjonale krefter forsøker å diktere landets grenser utenfra.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)

– Vi vil aldri akseptere noen ekstern diktering av våre grenser. Det spørsmålet vil kun bli løst i direkte forhandlinger mellom partene.

Netanyahu mener ifølge Jerusalem Post at EUs direktiv “undergraver” amerikanernes innsats for å fornye fredsprosessen, på tross av at det motsatte er hensikten.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise